Американец прекоси Атлантическия океан с лодка за 128 дни

Лодка

Нюйоркчанинът Виктор Муни успя да прекоси Атлантическия океан само за 128 дни. 48-годишният американец е преминал разстоянието от 4800 километра, управлявайки сам гребна лодка.

Виктор Муни тръгва от Канарските острови, които се намират край Африка, на 19 февруари тази година, а в петък е пристигнал на остров Сен Мартен в Карибско море.

По време на пътешествието си американецът е отслабнал с 36 килограма.

"Сега тежа 64 килограма - като в шести или седми клас“ – шегува се Муни.

Докато плавал из Атлантическия океан Муни ставал всяка сутрин в 4 часа и всеки ден гребял до 7 часа вечерта. На всеки час мореплавателят е правил по 30-минутна почивка, за да възстанови силите си.

"В преобладаващата част от времето океанът не беше спокоен. Понякога изминавах 15 километра, лягах да спя, а на сутринта с ужас установявах, че течението ме е върнало 25 километра назад" – разказва американецът.

По време на пътешествието си Муни се хранил основно с уловена от самия него риба, въпреки че на 7-метровата му лодка имало и други хранителни запаси.

Най-страшното му преживяване било нападението на акула, която дълго обикаляла около лодката, а после я захапала и пробила. Муни обаче успял да я отблъсне и бързо да запуши дупката.

Американецът казва, че целта на плаването му е била да привлече общественото внимание към проблемите на хората, болни от СПИН.

Атлантически океан

Прекосявайки Атлантическия океан, Муни е искал да почете паметта на брат си, загинал от коварната болест през 1983 година.

Преди това пътуване нюйоркчанинът е имал три неуспешни опита да премине разстоянието от 4800 километра за толкова кратко време – през 2006, 2009 и 2011 година.

По-рано тази година 16-годишно момче изненада дори ФБР като успя да оцелее, след като прелетя половината от Тихия океан, като скочи от шасито на самолет, летял на 11 километра височина.

Младежът се приземил с парашут в Мауи, Хавай, като за изненада на службите, той бе преживял опасния полет.

Впоследствие било изяснено, че момчето е скочило от самолета, защото е искало да избяга от родителите си.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати