sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Християните празнуват Петровден

Християните празнуват Петровден

Християните празнуват Петровден

На 29 юни Българската православна църква чества паметта на апостолите Павел и Петър. Днес всеки, който носи имената на двамата светци, празнува имен ден.

Апостол Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро. В християнството той е известен като първият ученик на Исус Христос и като един от най-верните му последователи.

Апостол Павел е роден в Тарс, Киликия и първоначално е изповядвал юдейската религия, като е бил един от гонителите на християните. В Дамаск той за първи път става свидетел на божията сила и приема християнството.

В Дамаск Павел е бил ослепен от Бог заради зверствата му над християните и когато се уверява в силата на новата религия, той става неин последовател и проповедник. Зрението на светеца се връща като по чудо, след като напуска града.

Петровден, Св. Петър и Павел

Павел е един най-видните разпространители на Христовото учение до смъртта си. През 67 година след Христа той и апостол Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

В народната традиция на Петровден християните честват паметта на двамата светци, като колят жертвено пиле, наречено петровско пиле.

Рано сутринта жените трябва да занесат в църквата ранните ябълки – петровки, които да бъдат осветени от духовник за здраве. В църквата се занася и специално приготвен обреден хляб, наречен колак.

Вярва се, че ако ябълките и хлябът бъдат осветени, реколтата тази година ще бъде пощадена от градушки.

Петровки, Петровден

Според библейските поверия Свети Петър държи ключа за райските порти и е главен съдник на човешките грехове. Той решава коя душа е праведна, за да влезе в Рая, и коя не, за да отиде в Ада.

В народните вярвания Петровден е денят, когато има най-много работа на полето. На празника обаче е позволено да се работи само през първата половина от деня.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Петър, Павел, Камен, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Преслава, Петя, Полина.

Хората с името Камен също празнуват имен ден днес, тъй като името Петър, преведено от гръцки на славянски език, означава камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати