Откриха следа от тъмна материя във Вселената

Тъмна материя

Астрономи от Европейската космическа агенция съобщават, че са открили следа, която свидетелстват за съществуването на тъмна материя във Вселената.

Макар да се смята, че е невидима, защото не излъчва и не поглъща светлина, тъмната материя може да бъде открита посредством гравитационното ѝ влияние върху движението и появата на други обекти в Космоса.

Наблюденията са извършени с телескопи на НАСА, а астрономите стигат до заключението, че тъмната материя, не само че съществува, е и преобладаваща във Вселената.

Новата следа, на които астрономите са попаднали, е била открита при изследване на галактически купове във Космоса, чиято гравитация е била свързана.

Галактическите купове се образуват от стотици галактики, като в пространството между тях има голямо количество горещ газ.

Газът между галактиките е главно водород и когато температурата достигне 10 милиона градуса по Целзий, той се нагорещява достатъчно, за да излъчва ренгенови лъчи.

От тези лъчи се появяват специфични вълни.

Черна дупка

Астрономите от Европейската космическа агенция казват, че докато наблюдавали тази реакция в галактическите купове с телескопите Чандра и ХММ-Нютон, станали свидетели на загадъчна и необикновена бледа вълна.

"Ако този странен сигнал бе предизвикан от известен елемент в състава на газа, трябваше да има и други сигнали в рентгенови лъчи в други дължини на вълната, но подобно нещо не бе регистрирано“ – заявява Езра Бълбъл от центъра по астрофизиика Харвард-Смитсониън в Кеймбридж, Масачузетс.

Експертите казват, че тази ренгенова вълна може да е създадена и като следствие от разпадането на екзотичен вид субатомна частица, известна като стерилно неутрино.

„Ако тълкуването на наблюденията ни е правилно, поне част от тъмната материя в галактични купове може да е съставена от стерилни неутрино“ – смятат европейските учени.

Миналата година учени от катедрата по молекулярна биология в Държавния университет на Пенсилвания обявиха, че тъмната материя и човешкият геном произлизат от една и съща РНК.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
worlok
worlok
29.06.2014 23:35
много сте назад ......
1
0