Диамант с размерите на Земята сияе в Космоса

Звезди

Астрономи от университета на Уисконсин-Милуоки откриха звезда от вида Бяло джудже, чиято температура е толкава ниска, че е успяла да превърне въглеродната му маса в истински диамант.

Благодарение на ниската температура въглеродът се е кристализирал, като по този начин е образувал космически диамант с размерите на Земята.

Това е наистина забележителен обект. Трябва да има и други такива, но тъй като са много бледи, е много трудно да бъдат открити – заявява Дейвид Каплан от американския университет.

Небесния диамант е открит чрез телескопа Грийн банк от Националната радиоастрономическа обсерватория в САЩ.

Диамант

Бялото джудже е било открито благодарение на пулсара, който се движел край него. Пулсарите са бързо въртящи се неутронни звезди, чийто светещи снопове са насочени към Земята.

Според учените пулсарът около диамантената звезда се върти с 30 оборота в секунда, като първоначално специалистите помислили, че са открили двойна неутронна звезда, докато не разбрали, че температурата на втория обект е доста по-ниска от нормалното.

Възрастта на диамантеното джудже приблизително се равнява на възрастта на Млечния път – 11 милиарда години. То се намира на около 900 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей.

Изследователи от университета на Северна Каролина добавят, че откритото Бяло джудже е 100 пъти по бледо от останалите звезди около неговата орбита и 10 пъти по-неясно от всички познати звезди до момента.

Космос

Диамантената звезда е съставена предимно от въглерод и кислород, които се охлаждат в период на милиарди години.

Бялото джудже е свръхплътна звезда, чиято температура е около 2700 градуса по Целзий за разлика от температурата на Слънцето, която е около 5500 градуса.

Белите джуджета са звезди, които в края на съществуването си се разпадат, като образуват обекти с размерите на Земята.

Първото Бяло джудже е открито през 1844 година от директора на Кьонингсбергската обсерватория - Фридрих Бесел. През 1862 година чикагската обсерватория потвърждава съществуването на този вид звезди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Цеца
Цеца
27.06.2014 15:03
Пълни глупости. Ако се водим от казаното температурата на слънцето е 0.54 градуса Целзий.
1
1
Ванеса
Ванеса
27.06.2014 12:22
Ами драги нали някои камъни се смятат с извънземен произход
0
0