Чудновати мехури бълбукат под Антарктида

Чудновати мехури бълбукат под Антарктида

Един чудодеен свят се намира в тъмните дълбини под Антарктида - под дебелия ледников слой има огромен брой от подземни езера. От тях на изследователите са познати около 280.

Някои от водните резервоари са свързани помежду си и водата циркулира между тях, въпреки че се намират на огромно разстояние едни от други.

Чудновати мехури бълбукат под Антарктида

Докато учените се опитвали да сътворят картина на чудноватите водни мехури, попаднали на още стотици нови езера.

Експертите изследвали област с диаметър от 10 километра и наблюдават разлики в дебелината на леда от 20 сантиметра на година.

Как става това. Водата от едно такова езеро, тръгва да се движи хиляди километри към друго, стига до него и се връща обратно. Докато "пътува" водата обаче предизвиква разтапяне на леда.

Активните езера се намират в участъци, където се наблюдава особено бързо топене на ледовете.

Тези водни движения се явяват един вид отмиващ елемент, а този ефект може да се отрази фатално на покачването на нивото на световния океан, убедени са учените.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

някой
някой
25.04.2012 16:50
мислех си, щом се предвижда (евентуално :)) да се разтопи Антарктида - защо хората не започнат да строят водни градове - например градове, които да се намират под водата и/или към текущите градове да правят водни приспособления.
0
0