Зад Плутон се крият още 2 планети

Космос

Испански астрономи обявиха, че е много вероятно зад Плутон да се крият още две планети, като и двете небесни тела са с необичайно големи размери и въздействат на небесните тела около тях.

Според астрономите новите данни показват, че гигантските планети могат да се причислят към скалистите обекти, които имат странно подредени орбити.

Откритието на учените е публикувано в научното списание New Scientist. Астрономите припомнят, че когато планетата-джудже 2012 VP113 бе открита зад орбитата на Плутон се предположи, че около нея може да са разположени и други обекти.

2012 VP113 наскоро се присъедини към редиците на обектите от Слънчевата система, а детайлите около тази планета озадачават учените от цял свят.

Мадридските астрономи Карлос и Раул де ла Фуенте Маркос открили, че другите малки небесни тела около планетата-джудже притежават доста сходни орбитални траектории.

Слънчева система

Според експертите малките небесни тела не са достатъчно масивни, за да упражняват сила една върху друга и за това се смята, че около тях съществува огромен обект, който им въздейства с гравитационната си сила.

Според предположенията на учените масата на тази планета трябва да превишава 10 пъти земната, а нейната орбита може да се намира на разстояние 250 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето.

На свой ред тази невидима планета сама трябва да се намира в орбитален резонанс с друга още по-далечна и по-голяма от нея планета. Испанските учени стигнали до този извод, след като изучили разтеглените орбити на групата изследвани обекти в сянката на Плутон.

Според специалистите двете огромни планети се намират на границата на Слънчевата система.

Астрономите също намират за логично твърдението, че огромна планета може да резонира движението на по-малките обекти около нея, както и че едно голямо небесно тяло може да съчетава орбитите си с друго небесно тяло.

В такъв резонанс са например планетите Нептун и Плутон, като за всеки две завъртания на Плутон около Слънцето, Нептун прави три.

Рейтинг

4.3
Общо 7 гласували
5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари