Какво ни кара да спим зле?

Лош сън

Сънят е времето, в което тялото си отпочива, регенерира и възстановява всички свои системи. Липсата му, освен че може да ни докара главоболие, да наруши дейността на отделни органи и системи, може да наруши и психическото ни равновесие с поява на депресивни състояния. Налице са обаче няколко различни причини, виновни за непълноценен сън, и ако ги променим, дали ще спим по–добре?

Една от причините може да е невъзможността стаята, в която спим, да се затъмни добре или от наличието на включен телевизор, лампа и други. Това кара мозъка да мисли, че трябва да се събужда, не произвежда достатъчно от хормона мелатонин (произвежда се от епифизната жлеза), която предизвиква съня и довежда до намаляването на телесната температура по време на този процес. Ако в стаята е твърде топло, това също оказва влияние на съня, което е желателно да се избягва.

Нещото, на което трябва да обърнете внимание, са физическите тренировки, които разстройват съня, ако се правят до три часа преди лягане. Така се повишава метаболизмът, създава се чувство на безпокойство и чести събуждания през нощта.

Разбира се, не бива да се прекалява вечерно време с дозите кофеин. Те, освен че ни ободряват, още ни екзалтират до степен, в която ни е трудно да спим спокойно. А с добавена и цигара към него ситуацията се усложнява съвсем. Истината е, че пушенето е вид стимулант.

В някои случаи гледането на телевизия вечерно време с цел приспиване може да ни докара обратния ефект. Смята се, че с гледането на тв предавания става стимулиране на мозъка и събуждане.

Телевизия

Също често се случва по време на леките нощни събуждания човек да започне да мисли за различни проблеми, които дори се опитва да решава през нощта. Съветите тук са, доколкото е възможно всеки да си наложи по–позитивни и не ангажиращи мисли.

Похапването на храни, богати на протеини късно вечер също може да наруши съня Ви, защото те се нуждаят от много енергия, за да бъдат усвоени. А това ще окаже влияние на нощната Ви почивка.

Причина може да е и хормонален дисбаланс в тялото преди или по време на менструация например, както и през време на климакс и менопауза.

Във всички случаи е много важно да се открие причината за недоспиването, защото се отразява зле и на работа, и комуникация. Прави хората раздразнителни и нещастни. При необходимост може да се осъществи консултация и с хомеопат, за подкрепа от някоя лековита билка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати