Изкопаха римска плочка при ремонт на Лъвов мост

Антична Плоча

При ремонт на столичния Лъвов мост бе намерена римска плочка от времето на римския император Теодосий, който е поделил Империята между синовете си Аркадий и Хонорий.

При разкопките около строежа са намерени още 450 други находки, като по-голямата част от тях са монети от различни епохи.

Археолозите казват, че са намерени основно монети от XX век, но не липсата и такива от времето на Османската империя, както и от Античността.

Сред откритията на археолозите са и украшения, декоративни брадвички и брошка за захващане на дрехи, които ще бъдат изложени в Музея за история на София в Централната минерална баня.

Монети

Заместник-кметът по културата в Столичната община доктор Тодор Чобанов съобщава, че най-значимото откритие при ремонта на Лъвов мост е търговска пломба на император Теодосий І Велики, който е бил на трона на Римската империя през IV век.

С откритата пломба в миналото са били запечатвани продукти, които са били превозвани от търговци.

Находката е намерена по време на първия етап на археологическо проучване от северната страна на Лъвов мост. На пломбата са изобразени император Теодосий І и синовете му Аркадий и Хонорий.

„Той е императорът, разделил Римската империя на две между синовете си” – обяснява доктор Чобанов.

Разкопки

Археолозите са намерили и надпис от началото на II век, който насочва към храм под улица Свети Свети Кирил и Методий в столицата.

„По шрифта съдим, че е от втори век. За всеки век е използван различен вид шрифт” – заяви Тодор Чобанов.

Археолозите са открили и основите на истински римски мост от началото на хилядолетието. Той е бил разположен на 6 метра дълбочина край булевард Мария Луиза.

Смята се, че мостът е част от архитектурен комплекс, който е укрепвал северния бряг на река Владайска.

Специалистите очакват да открият още нови находки с напредване на ремонтите по южната част на Лъвов мост. Експертите смятат, че най-вероятно по-голяма част от наследството от миналото е унищожено заради строителството през минали век.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати