Създават ограда срещу космически боклуци
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създават ограда срещу космически боклуци

Създават ограда срещу космически боклуци

Космос

Ще се предпазваме от космическите боклуци, благодарение на ограда, която ще струва около 915 милиона долара. Космическата ограда (Space Fence) ще бъде направена от компанията Локхийд Мартин (Lockheed Martin).

Компанията е спечелила търг на ВВС на САЩ и сега предстои да създаде аерокосмическата система за наблюдения. Това съобщава изданието GlobalPost.

Огромното количество космически отпадъци, които са се натрупали в орбитата около Земята, правят този проект изключително необходим. Специалистите твърдят, че около Земята кръжат най-малко половин милион отломки от спътници и други антропогенни отпадъци.

Всички тези отломки се трупат в космоса от 1957 година, когато бившата вече СССР изстрелва първия изкуствен спътник Спътник-1.

Скоростта, с която тези отпадъци кръжат в космическото пространство, е 27 хиляди километра в час, а ако се сблъскат по между си, те се разбиват на много по-малки части. Това от своя страна значително застрашава космическите операции, обясняват специалистите.

Сателит

Това ще бъде и целта на този нов проект, който е наречен Космическа ограда – системата от радари, които ще бъдат базирани на Земята, на Маршаловите острови, ще може да проследява и да каталогизира тези космически отпадъци.

Тази нова система ще замени досегашната система за наблюдение на ВВС на САЩ, която е от 60-те години на миналия век. Всъщност тя вече не е достатъчно ефективна, тъй като може да проследи много малка част от космическите отломки – между 20 и 500 хиляди отпадъка.

Според специалистите, новата Космическа ограда ще бъде напълно готова и ще може официално да заработи през чак през 2018 година.

Предишно проучване по въпроса с космическия боклук твърдеше, че загубите на европейските спътникови оператори, които са предизвикани именно от подобни отломки, за година възлизат на повече от 140 милиона евро.

Смята се дори, че тази сума може да нарасне през следващото десетилетие и да достигне до 210 милиона евро за година, ако не се вземат навременни мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати