Самолети изчезнаха мистериозно от радарите в Европа

Самолети изчезнаха мистериозно от радарите в Европа

13 самолета са изчезнали при мистериозни обстоятелства от радарите за 25 минути. Самолетите са летели в небето над Европа и за щастие тяхното загадъчно изчезване не е довело до катастрофи.

Този необикновен феномен е регистриран два пъти за този месец – 5 и 12 юни. За явлението са алармирали австрийските въздушни власти, като Европейският авиационен регулатор веднага е започнал разследване.

Австрийската служба за безопасност съобщава за два случая на изчезвания на самолети от радарите, като самолетите са изчезнали над самия център на Европа.

Предполага се, че подобни проблеми има и в други европейски страни, тъй като за подобни инциденти се съобщава и в пресата на Чехия и Германия.

Самолети изчезнаха мистериозно от радарите в Европа

От Marcus Pohanka и Austro Control съобщават, че инцидентите са прецедент, а властите заявяват, че 25 минути по-късно самолетите отново са се появили на екраните и полетите са продължили нормално.

"Това трябва да е бил външен източник на смущения. Ние се опитваме да се идентифицират причините." – заявиха от германските авиокомпании.

Все още не е установено какво предизвиква загадъчното изчезване на самолети.

Самолетите са изчезнали от екраните, като не са оставили никаква информация за тяхната посока, положение и височина.

Австрийски учени предполагат, че изчезването може да се дължи на целенасочена кибератака, заради която самолетите може да се скриват от екраните. За кибератака е необходим сателит и ако такава е имало, това лесно ще бъде доказано.

Самолети изчезнаха мистериозно от радарите в Европа

Предположението, че самолетите са изчезнали заради електронно смущение от страна на НАТО бе опровергано от министерството на отбраната в Унгария. От министерството заявиха, че от Атлантическия съюз не разполагат с техника, която може да заглуши сигнала на обект, намиращ се над 4000 метра над Земята.

Загрижеността относно безопасността на въздушния транспорт е завишена след изчезването на малайзийския самолет през март.

Самолетът така и не бе открит, заради което застрахователите започнаха да изплащат обезщетение на близките на изчезналите, като първоначалната сума е 50 000 долара.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня Минчева
Ваня Минчева
16.01.2015 10:19
Това са измишльотини да плашат хората! Няма никакви извънземни, нито пък високи технологии! Всичко е за сплашване на глупавите!
0
0
анонимен
анонимен
16.06.2014 07:14
Може би извънземните са предизвикали това
нека не се притесняваме
особено тези които едва ли ще имат възможност да се качат на самолети ............
2
1