Компютър мина теста на Тюринг
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Компютър мина теста на Тюринг

Компютър мина теста на Тюринг

Компютър

Тестът на Тюринг е дело на британския математик Алан Тюринг. През 1950 г. в статията му „Изчислителни машини и разум“ той предлага тест, чрез който може да се провери дали един компютър има „разум”, в смисъла, който хората влагат в тази дума. В него Тюринг заменя въпросът „Може ли машината да мисли? “ с по-точен.

Принципът на теста е следният - човек комуникира с двама събеседници – компютър и човек. На база на отговорите той е длъжен да определи с кого от двата обекта общува – с машината или с истинския човек. Доскоро не съществуваше програма, която да е преминала успешно теста на Тюринг. Но днес тя вече е тук.

Самият Алън Тюринг обяснява, че едно от най-трудните неща е да се дефинира какво представлява мисленето като човешка дейност. А подобно определение, отнесено към една машина, е още по трудно за обяснение.

Мислещ Комютър

Фактът, че вече съществува машина, която може да се определи като мислеща, поставя началото на нова ера в изследванията върху изкуствения интелект.

Тестът на Тюринг е успешно преминат, ако компютърът заблуди 30 % от журито, че комуникира с жив човек, а не с програма. Тестът се провежда посредством текстови съобщения, в рамките на пет минути.

Интересен е фактът, че има няколко други машини, за които създателите им твърдят, че са преминали успешно легендарния тест. Разликата в случая е, че разговорът с тях се е провеждал по предварително уговорени теми.

Комютри

Юджин Густман е програмата, представяща се за 13-годишен ученик от Одеса. Той е дело на двама руски и един украински специалист и е разработена още през 2001 г.

След наскоро проведен опит, компютърната програма успя да премине успешно теста на Тюринг и заблуди журито, че самата тя е човек. Основната идея е това на създателите и е това, че Юджин е прекалено малък, за да знае всичко.

Случилото се от една страна е феноменален прецедент, будещ интереса на милиони. От друга стана обаче подобен факт буди и притеснения за възможностите на бързо развиващата се киберпрестъпност.

Щом една машина може да ни подведе да мислим, че е някои друг или друго, то тя може да се представи за всеки, на когото имаме доверие. А сценарият с последици е всевъзможен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати