Откриха фосили на птерозавърски яйца
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха фосили на птерозавърски яйца

Откриха фосили на птерозавърски яйца

Птерозавър

Уникална находка беше намерена в Китай. Става въпрос за фосилизирани птерозавърски яйца на повече от 120 млн. години, които позволяват да се разгледа начина на живот на летящите влечуги, населявали земите ни по времето на динозаврите, предаде Ройтерс.

До този момент учените разполагаха само с четири фосила на птерозавърски яйца, които са плоски. Откритите нови фосили обаче са триизмерни.

Близо до тях са намерени и останки от повече от четиридесет възрастни животни от непроучен вид, живял край голямо сладководно езеро.

Представителите на вида Хамиптерус тианшаненсис притежават гребен на главата си, продълговат череп, остри зъби, с които да хващат риба, и размах на крилете над 3.5 метра.

Петте заоблени яйца са били сравнително пластични, като най-горният слой, който е пропукан, покрива дебела мембрана. По това тези яйца напомнят на меките яйца на днешните гущери и змии.

Останки Динозавър

Това са най-добре съхранилите се яйца на птерозавър, който сме намирали досега, коментираха развълнуваните учени.

Мястото, където са намерени фосилите, показва, че там най-вероятно са живели стотици подобни влечуги. Това дава основание да мислим, че птерозаврите са формирали големи колонии и са заравяли яйцата си в мокър пясък, за да ги предпазят от изсъхване.

Благодарение на фосилите можем да открием и разлики между птерозаврите от различните полове. Учените са забелязали, че мъжките са по-едри и имат по-голям гребен от женските.

Предполага се, че смъртта на животните, населяващи дадения обект, е причинена от силна буря. Като цяло науката не разполага с много информация за птерозаврите, тъй като останките им са прекалено крехки и трудно се запазват.

Тези влечуги са съществували в интервала отпреди 220 милиона години допреди 65 милиона години. Птиците и прилепите са се появили доста по-късно от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петя Петрова
Петя Петрова
09.06.2014 17:07
Доста интересна находка на у4ените,така поне ще и;ат работа за години напред да доказват за произхода на птици и вле4уги,които са обитавали земята преди милиони години,Успех,
2
0