Разгадаха произхода на Луната
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Разгадаха произхода на Луната

Разгадаха произхода на Луната

Луна

В проби, донесени от мисиите Аполо, се съдържат доказателства, че Луната се е формирала, след като планета с големината на Марс се е блъснала в Земята преди около 4.5 милиарда години, предадоха световните информационни агенции.

Благодарение на нов метод за изследване германски учени успяха да намерят малки химически разлики между земни и лунни скали.

Но специалистите смятат, че са нужни още анализи, с които да се докаже, че материал от друг обект освен Земята е участвал във формирането на Луната.

Според учените Луната се е образувала от облак отломки в космоса, появил се, след като Тея-планета с големината на Марс, се е блъснала в нашата планета.

Луната

Химическият състав на планетите не е напълно еднакъв и изследователите смятаха, че лунните мостри могат да имат специфични химически отпечатъци от небесното тяло, ударило се в Земята. Досега обаче такива липсваха.

Учени от университета в Кьолн разработват метод, който осигурява отделяне на кислородни изотопи от следите от други газове.

Разликите са изключително малки, но все пак ги има. Те сочат, че Луната е изградена от петдесет процента Земя и петдесет процента друг космически обект.

Учените са изследвали мостри, доставени от мисиите Аполо 11, Аполо 12, Аполо 16 от 1969 година и 1972 година. Те са и първите специалисти, които намират разлика в кислородните изотопи.

Останалите експерти работят с титан, силиций, хром, тунгстен, но досега не са забелязвали важни разлики между земните и лунните мостри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
луната е куха и с извънземни
луната е куха и с извънземни
08.09.2015 08:53
Само дето не е вярна
3
0
Жасмина
Жасмина
25.09.2014 17:10
тази статия е много интересна
1
1