Метеоритът Антихрист лети този уикенд към Земята

Метеорит

Този уикенд – между 7 и 8 юни, на безопасно разстояние от Земята ще прелети метеоритът Антихрист. Учените успокояват, че Апокалипсис няма да има.

Въпреки страшното име на този метеорит, той ще прелети на безопасно разстояние от нашата планета, което се равнява на два пъти дистанцията между Земята и Луната.

Метеоритът Антихрист, наречен шеговито по този начин от откривателите си, озадачил учените с размерите си, макар че е бил забелязан още на 23 април.

Диаметърът от 325 метра е установен от астрономите едва преди няколко дни, след като преди месец и половина екип от учени забеляза приближаването на метеорита към Земята.

Земя

Астрономът Боб Берман от австралийския астрономически образователен проект Slooh признава, че гигантското небесно тяло, появило се в обекта на телескопа на НАСА буквално от нищото, за момент е изплашило учените.

"Размерите му десет, че и двадесет пъти превишават размерите на челябинския метеорит“ – заявява Берман, като подчертава, че при евентуален сблъсък между метеора и Земята, взривът ще е равен на този при пускането на бомбите над Хирошима и Нагасаки през 1945 година, само че ще се отдели 1000 пъти повече енергия.

Антихрист ще може да се наблюдава от нашата планета, но само с мощни телескопи, а астрономите обещават да проведат онлайн транслация в момента на максималното му сближаване със Земята.

Метеорит в Космоса

Метеорът ще се намира на най-близко разстояние от планетата ни в 00.56 часа в събота срещу неделя вечерта, като скоростта му ще достига 14 километра в секунда.

Независимо че дори по време на метеорен дъжд голяма част от отломките изгарят в земната атмосфера и не долитат до повърхността на планетата, появата съвсем близо на астероид като Антихрист разтревожило учените. Според мнозина това е свидетелство за неспособността да се прогнозира падането на големи метеорити върху Земята.

Всички предположения за Апокалипсис обаче са отречени като неоснователни, като учените внимателно следят движението на метеорита.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати