Създадоха устройство за пилотиране с мисъл

Пилотиране на самолет

Ново устройство, създадено от учени в Мюнхен и Берлин, ще позволява на всеки човек да управлява самолет само със силата на мисълта. Новата технология вече е преминала изпитателните тестове.

Инженер Тим Фрике, който е научният ръководител на проекта, съобщи, че устройството е създадено, за да може всеки човек да управлява самолет, без да се явява на специализиран курс за това.

„С използването на дадената технология процесът на полета сам по себе си може да стане по-лесен, да намали натоварването на пилотите и да повиши безопасността” – пояснява инженер Франке.

Новият симулатор вече е преминал през няколко успешни изпитания, като учените са предоставили шанс за пилотиране на самолет на няколко доброволци, които нямали никакви познания по управление на летателния апарат.

Устройства

При тестовете всеки един от доброволците е успял да управлява самолета при лоша видимост и да го приземи без да среща някакви затруднения.

Пилотите-новобранци са управлявали летателния апарат само със силата на мисълта си благодарение на новия симулатор.

Преди няколко години шестима студенти от Североизточния университет в Бостън създадоха първото подобно устройство.

Авиосимулаторът на студентите помагаше на всеки да пилотира самолет с помощта на електрическите сигнали от главния мозък, които се насочват към технологията.

Шестимата американски студенти са използвали разпространявания компютърен симулатор FlightGear. Джойстикът и клавиатурата обаче били заменени от прибор на основата на електроенцефалографията, способен да улавя мозъчните импулси.

За да отправя командите си, човек трябва да гледа в определена точка на панела, намиращ се в горната част на монитора, който показва движението на самолета.

Специалистите успели да създадат програма, улавяща до 8 различни команди, а точността на изпълнение е стигнала 80%.

Групата изследователи представила технологията си за управление пред Американското министерство на отбраната, а студентите и до днес се надяват тя да бъде въведена при обучението на военните пилоти.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати