Пет любопитни факта за човешкото тяло
5 Curious Facts about the Human Body
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пет любопитни факта за човешкото тяло

Пет любопитни факта за човешкото тяло

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k939
Тяло
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Човешкото тяло представлява цяла Вселена от разгадани и неразгадани от учените факти. Анатомията на човека и до днес е предмет на различни изследвания, като вече са изведени няколко интересни факти за нея.

1. В човешкото тяло има безполезни органи

Нито едно научно проучване не е успяло да разбере каква е целта на сливиците, синусите, опашката и апендикса в човешкото тяло.

Лекарите знаят много за функцията на синусите и в някои теории се предполага, че те предпазват очите ни от вътрешното налягане. Според други научни тези синусите ни помагат да променяме височината и тона на гласа си.

Злато

2. В човешкото тяло има злато

Във всяко човешко тяло има приблизително 0.2 милиграма чисто злато. Не е известно каква роля играе това количество злато във физиологичните процеси, но е установено, че благодарение на него се поддържа здравината на ставите, като освен това златото е основният елемент, заради който се предават електрическите сигнали в тялото.

3. След мозъка окото е вторият най-сложен орган в човешкия организъм

Дори и най-малките шумове карат зениците да се разширяват. Смята се, че заради това хирурзи, часовникари и други, които извършват деликатни ръчни операции, са толкова обезпокоени от неочакван шум.

Нос

Човешката очна ябълка тежи 28 грама, като може да различава 500 нюанса на сивото.

4. Феноменалните способности на човешкия нос

Жените се раждат и остават с по-добро обоняние от мъжете. Изследванията са показали, че дамите са по-способни правилно да определят конкретна миризма.

Човешкият нос помни около 50 000 различни миризми, като всеки един аромат може да създава спомени.

Всеки човек има уникална миризма, с изключение на еднояйчните близнаци, която може да бъде разпозната само от родната му майка.

5. Най-дългата клетка в човешкото тяло е колкото гръбначния стълб

Най-дългата клетка в човешкото тяло е псевдоуниполярната клетка, която минава през гръбначния стълб и може да е дълга почти колкото височината на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
45
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Noelle
Noelle
28.01.2016 18:53
Апендиксът служи за събиране на някои дребни остатъци от храната, която приемаме. Там те се разлагат и съответно се изхвърлят.
1
0
Карпантър
Карпантър
05.08.2015 10:33
Извод: Престъпници, убивайте хората! Там има злато!
3
0