Скелет в странна поза крие тайна за убийство

Скелет в странна поза крие тайна за убийство

Скелет в странна поза, намерен при разкопки в Англия, събуди интереса на археолозите неотдавна.

Позата на мъртвия накарала изследователите да се зачудят по въпроса дали не са попаднали на мистериозно убийство или на нещо друго.

Скелет в странна поза крие тайна за убийство

Експертите изследвали древния римски град Кастор близо до днешен Норфолк, разкопките на който започнали още през 1929 г. Докато ровичкали из руините, те се натъкнали на странен гроб.

"Това не е обикновено погребение", смята археологът Уил Боуден от университета в Нотингам. Според него тялото, което вероятно е мъжко, е било поставено в плитка яма, полегнало на една страна.

А древните римляни са отдавали на своите мъртви специално отношение при погребението.

Това противоречие накарало учените да мислят в насока, че покойникът най-вероятно е бил убит или екзекутиран, или че градът е по-древен.

Археолозите се задълбочили в изследването на района, предизвикани от находката и скоро след това се натъкнали и на уличен план и водна система в древния град.

Оказало се, че Кастор лежи на територията на племето Исени. Техния цар Празутагий осигурил независимостта на племето като дал властта над земите си съвместно на дъщерите се и римския император.

След като умрял през 61 г. римляните нахлули и оустошили земите му. Изнасилили неговите дъщери, а вдовицата му Будиция пребили с камшик. При разкопките учените установили, че скелетът не бил на римлянин, а на представител на племето Исени.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати