Находище на въглерод заплашва климата на Земята

Находище на въглерод

Проучване в американския щат Небраска откри огромно находище на въглерод в региона на Великите равнини, който, ако бъде освободен, сериозно ще застраши климата на планетата.

Големите количества въглерод се съхраняват дълбоко под почвата, а заплаха за климата на Земята ще има, ако химичният елемент бъде освободен и се превърне във въглероден оксид.

Проучването алармира, че опасността от подземния въглерод не е за подценяване, защото въглеродът достига и до дълбоките слоеве на почвата, като се предполага, че химичният елемент се разполага до на 6 метра под повърхността.

Учените съобщават пред списание Nature Geoscience, че всеки един от изкопаните сегменти от почвата е регистрирал голямо количество на въглерод.

Научният свят определя това откритие като забележително, тъй като до момента учените са подценявали обема на въглерода, който може да се съхранява в подпочвените слоеве на планетата.

Ако въглеродът бъде освободен при ерозия на почвата или чрез пряка човешка дейност, климатът на Земята чувствително ще се измени, тъй като при взаимодействие с кислорода, въглеродът ще се трансформира в опасния въглероден оксид.

Климат на Земята

Въглеродният оксид е опасен за хората и животните, защото нарушава нормалната функция на белите дробове.

Изследователката от университета на Уисконсин-Медисън Ерика Мерин-Спиота отбелязва, че повечето изследвания в областта са се ограничили до 30 сантиметра под повърхността, като въглеродът в дълбочина все още не е проучван.

Слоят от повърхността, от който се интересуват изследователите, е сформиран преди 15 000 и 13 500 години. Този слой от почвата сега се намира на около шест метра под повърхността.

Увеличаването и отлагането на въглерода в почвата също може да предизвика промени в климатичното равновесие, тъй като химичният елемент може да достигне до повърхността на Земята чрез растенията или след пожар в областта.

Предполага се, че подобни наслоявания от подземен въглерод могат да бъдат намерени и на други места на планетата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати