За демоните в различните култури

За демоните в различните култури

Демоните са наречени така още от античността. Демоните не се подчиняват на законите на природата, могат да създават тялото си от въздуха и от енергията, и са в състояние за приемат образа на хора и животни.

Какви са легендите, свързани с демоните и боговете в митологията?

За демоните в различните култури

Кали Кали Ма е индийската богиня на унищожението, чумата и смъртта. В едната си ръка тя държи главата си Рактевир - царят на демоните. Богинята се изправила срещу него на смъртоносен дуел, спечелила и изпила кръвта му. Убила още много демони, а телата им изяждали девиците-войни от свитата й. Кали носи на врата си огърлица от черепите на убитите демони. Богинята е изобразявана с черна кожа и кървави зъби. На челото си има трето око. Кали е изобразявана и като многоръка.

Ракшака са отровните индийски демони, които копаят гробовете, за да се вселят в телата на мъртъвците. Притежават голяма свръхестествена сила. Тези кръвожадни демони имат отровни нокти. Отъждествявани са и като демонични създания, често приемащи формата на прелъстителни жени, които примамват мъжете към смъртта им. Според други източници тези създания живеят в дърветата и предизвикват гадене и стомашни разстройства на тези, които се приближат до владенията им.

Ксипе-Тотек е кръвожаден мексикански демон. Храни се с кръвта на грешниците в ада. В древността са му принасяли в жертва пленниците, заловени по време на война. Ксипе-Тотек се появява на местата, където се лее кръв.

Скади е мрачна и жестока богиня-великанка на снега и студа в Скандинавия. Норвежките митове я описват като красива дъщеря на великана Тяци. За убийството му Скади потърсила отговорност от Локи, скандинавския бог на злото и огъня. Заради злината си той бил отъждествяван и като демон.

За демоните в различните култури

Опитвайки се да потушу гнева й, Локи излязъл от небесното царство, за да я омилостиви, водейки със себе си козел, който да й принесе в дар. Въжето на козела обаче Локи вързал за половите си органи. Животното започнало да се дърпа, докато не откъснало гениталите на Локи. Окървавен, той паднал в краката на Скади. Така богинята наказала отговорния за смъртта на баща си Локи. Той обаче с магия върнал гениталите си.

Каппа е японски демон, който живее в реките и заниманието му е да удавя хора. От лапите му можеш да се спасиш по два начина. Да му принесеш в дар пъпеш или краставица, или да му се поклониш. Макар и демон, той е считан за вежлив.

Яра-ма са демони, които живеят в горите на Австралия. Те са малки същества с червена или зелена кожа. Яра-ма се крият в клоните на дърветата, чакащи за плячка. Когато жертвата се приближи, те скачат върху нея, впиват нокти в тялото и изсмукват кръвта й. Яра-ма имат огромни уста, пред които спокойно могат да погълнат човек. Когато обаче заспят, след като са се нахранили, дремят толкова дълбоко, че жертвите в коремите им могат да избягат, излизайки обратно през устата им.

Ицпапалот са ужасните демони при ацтеките. На края на крилете им имат остри ножове, вместо език имат нож. Притежават специално магическо наменало, с което лесно могат да се превърнат в безвредни пеперуди.

Зотз са демони от Южна Америка в легендите на маите. Те са крилати създания с глава на куче, които живеят в ада и пият кръвта на всеки, който се появява на територията им.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати