Соларни панели могат да заменят пътищата

Соларни панели

С глобалното затопляне назрява една страхотна идея на Скот и Джули Брусоу от Охайо. Самият Скот е електроинженер и е замислял идеята за соларни панели по пътните настилки от дълги години.

В началото никой не е бил заинтригуван да изпробва тази идея, при което Скот сам конструира соларните панели. Изведнъж напредничавият инженер предизвиква голям интерес от страна на големи фотоволтаични компании, дори и Гугъл. Семейството открива обаче своя компания, очаквайки в края на месец май да бъдат отпуснати средства за тестване на съоръжението.

Оказва се, че тези слънчеви панели, влизайки в ролята на пътища, са изключително функционални според дизайна на Скот Брусоу. Освен че ще заменят асфалтовите настилки, всеки панел ще бъде снабден с нагревателни елементи. Благодарение на тях, през зимните и студени месеци, където снегът на места е много обилен, а ледът сковава пътищата, ще подпомагат разтапянето.

По този начин ще поддържат пътищата чисти и по–безопасни.

Друго преимущество на тези соларни панели е, че те не се нуждаят от осветяване през нощта така, както е при сегашните настилки. Отново на всеки панел ще бъдат монтирани светодиоди, който нощно време ще осветяват пътищата и маркировката.

Соларна настилка

Ако този иновативен тип пътна настилка бъде увреден, отместен от нормалното положение и други, то сигнал за повредата се изпраща автоматично до екип от техници. По този начин аварията би се отстранила много по–бързо, без да заплашва по какъвто и да е начин хората по пътищата.

Освен това поставянето им може да е такова, че тези панели да могат да насочат насъбрала се дъждовна вода в страни от пътя, за разлика от досегашните модели.

Според г- н Скот парите, които ще се вложат в една такава конструкция, си заслужават напълно, пресмятайки, че тези панели напълно биха си изплатили инвестициите.

Много важен е и моментът, че поставяйки соларни панели, те биха произвеждали три пъти повече електроенергия от нуждите на населението в Америка. Потвърдено е, че тази енергия ще бъде достатъчна, за да захранва с ток домове, пътища и дори Белия дом.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

r
r
22.05.2014 20:54
Тия панели ще се износват и ще се повреждат много бързо от интензивния трафик по пътищата. Да не говорим, че пътя нама да е равен и това ще е голям проблем за коли и камиони. И най-важното нещо е цената -- предполагам, че няма да са никак евтини.
2
2
Вълчица
Вълчица
22.05.2014 09:42
Великолепна идея! Дано да стане!
2
0
Вик.Дж.
Вик.Дж.
21.05.2014 22:55
Много хитро и иновативно.ДА харесва ми.
7
1