Птиците човекоядци наистина са съществували

Птиците човекоядци наистина са съществували

Гигантските птици людоеди, които се срещат в легендите на коренните жители на Нова Зеландия - маорите, са съществували в действителност.

До този извод са стигнали учените след изследване, резултатите на което бяха публикувани в списанието The Journal of Vertebrate Paleontology.

Сред местните жители на Полинезийските острови се носи легендата за хищната птица Hokioi Te или Te-Pouakai. Птицата има голям червен гребен на главата, а оперението й е в черно и бяло. Краищата на крилата й са украсени с жълти и зелени цветове.

Легендите твърдят още, че Te-Hokioi са били убити и изядени от по-големи животни.

През 1870 г. изследователят Юлиус фон Хааст намерил в блатото на острова костите на неизвестна огромна птица. След разглеждане на структурата на черепа, той заключава, че птицата се е хранела с мърша. Ноздрите й са били прикрити с клапи. Тази особеност е характерна за лешоядите. С клапите те могат да "копаят" в труповете на животни без риск от задушаване.

Учените анализирали скелета на Harpagornis moorei по-отблизо. Те стигнаха до заключението, че птицата е можела да развива скорост до 80 км/ч., да достигне до 18 килограма, а размахът на крилата й - до 3 метра. Изследователите не изключват възможността птицата да е можела да убива деца.

Hokioi са имали дълги нокти, с които са можели да вгигат малките телца във въздуха.

Въпреки това учените отбелязват, че основната плячка на Hokioi Те вероятно са били птици, щрауси...

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Михаил Дончев
Михаил Дончев
10.02.2014 06:00
Няма да пропусне,ако му попадне.
0
0
...
...
18.04.2012 01:05
То по тая логика Кондорът и той се храни с деца хахаха тъпа статия
0
0