Какво е комплекс и кои са най-известните комплекси

Тъжна Жена

В ежедневната реч често се случва психоаналитичното понятие комплекс да не се използва с реалното му значение, а като синоним на неувереност и срамежливост.

Комплексът е понятие, въведеното от Карл Густав Юнг, което показва несъзнателна реакция на един човек, провокирана най-често от травматичен спомен от детството му.

Комплексите могат да бъдат провокирани от определени думи или ситуации, които напомнят на хората, които не са ги преодолели, за неприятна случка от миналото им.

Караници

В повечето случаи комплексите се създават през детството от самите родители.

Най-често порасналите деца проявяват комплекс за малоценност, който е подробно изследван от Алфред Адлер. Според учения този комплекс се създава още в най-ранна детска възраст, когато родителите тормозят детето заради непривлекателност или негов физически недъг.

Изискванията от детето да надминава възможностите си също могат да провокират създаването на комплекс за малоценност.

Този комплекс може да предизвика силни депресии и говорно разстройство, а децата, които страдат от него, често се затварят в себе си и се крият в своите илюзии.

Комплексът за превъзходство е пълната противоположност на комплекса за малоценност. При комплекса за превъзходство родителите подтикват детето да преувеличава определени черти от характера си, за да прикрие свои недостатъци.

Детски Проблеми

Търсенето на превъзходство кара човек на всяка цена да търси и внимание, а ако не го получи поведението му става много агресивно.

Комплексът за изоставеност се проявява, когато едно дете не е получило достатъчно любов и е живяло в самота. Човек с такъв комплекс израства убеден, че никога няма да бъде обичан и признат като личност. Това води до мъчително безпокойство, а човекът става прекалено критичен и взискателен.

Сред най-известните комплекси попада и описаният от Зигмунд Фройд Едипов комплекс. Едиповият комплекс се развива при почти всяко дете в периода от 3 до 5 години и се изразява чрез голяма любов към родителя от противоположния пол и враждебна ревност към другия родител.

Отрицателните реакции на родителите към тези детски емоции може да създаде в детето чувство за вина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kai
Kai
05.05.2014 17:57
Ето една смислена и интересна статийка, която се докосва до житейското, с което се сблъскваме всекидневно. Хубаво е, че са споменати теориите на великите психолози-педагози и като цяло корените на понятието. Браво!
3
0