Как да повишим увереността си?

Тъжно Момиче

На всеки от нас може да му се случи да не се чувства уверен в даден момент – дори хората с висока самооценка понякога губят почва под краката си и изпитват съмнение за качествата, които притежават.

Самоувереността, високата самооценка и самоуважението вървят ръка за ръка. Според Антъни Робинс, който е популярен мотивационен лектор, причините за ниска самооценка у хората най-вече сe крият в следващите редове.

Първата причина са известен брой пораженчески концепции и убеждения, които сме взаимствали от родителите си.

Следващата причина са грешките или неуспехите, които сме имали в ученическите си години.

Последната причина, която определя Робинс за ниска самооценка, е възпитанието, чийто краен акцент е чувството за вина и несъвършенството.

За да успеем да увеличим своята увереност, на първо място трябва да започнем да възприемаме грешките си като изпитания, от които трябва да се учим. Грешките, които сме правили в миналото и ще продължаваме да правим в бъдеще, са просто част от възможностите да повишим своята увереност.

Истината е, че всеки допуска пропуски, но не всеки позволява те да го сломят. Ако за едни пропускът е край на света, то други хора възприемат този пропуск, като трамплин и възможност да научат нещо ново за себе си и собствените си възможности.

В случай че всеки т.нар. провал приемаме като нещо необратимо, ние всъщност се обричаме на предъвкване на едни и същи проблеми и никакъв напредък. Увереността в собствените ни възможности всъщност не изключва възможността да бъдем уязвими в даден момент или да изпитаме съмнение в себе си. Тя по-скоро ни дава възможност да превърнем слабостта в опорна точка.

Увереност

Как да увеличим своята увереност?

Много е важно да не даваме възможност на вътрешните си критики винаги да имат позиция – ограничаващите мисли (като никога няма да се променя или никога няма да се справя) могат само да ни подтиснат още повече.

Когато усетите, че в главата ви се появява подобна мисъл, помислете си какъв съвет бихте дали на човек, който е на вашето място в момента. При всяка негативна мисъл, свързана с вашите способности, опитайте да я блокирате и да се сетите за нещо положително.

Важно е да имате добро отношение към самите себе си. Хубаво е, разбира се, човек да има високи цели. Едновременно с това обаче трябва да бъдете снизходителни и доброжелателни към собствените си способности. Не бъдете твърде сурови към собствената си личност.

Научете се да действате по-смело и признайте какви нужди и желания имате. Степенувайте ги по трудност и започнете с най-лесните за изпълнение.

Научете се да отказвате и то без да чувствате вина. Бъдете решителни и отстоявайте позицията си. Приемете своите грешки, всеки от нас греши и това ни дава възможност да се движим напред – не ни дърпа назад.

Давайте възможност на въображението си да се развихря, защото успехът на всеки човек започва от това по какъв начин вижда себе си. Чак след това идва и изпълнението.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Деница
Деница
17.06.2014 10:14
Това е много обнадеждаваща и мотивираща статия :)
4
2