Природни Бедствия: Земетресението в Перу през 1970

Природни Бедствия: Земетресението в Перу през 1970

Западният бряг на Южна Америка е част от заобикалящия Тихия океан пояс (сеизмичен пояс), склонен към земетресения с висок магнитуд. Районът на Андите и Перу-Чили са изпитали най-разрушителните земeтресения в историята, като едното от тях е това в Перу през 1970.

Земетресението в Перу през 1970, познато като Великото перуанско земетресение или Анкашкото земетресение, било подводно с много голям магнитут, което е поразило перуанските райони на Анкаш и Ла Либертад следобяда на 31 май 1970.

Интензитет на земетресението

Земетресението, траело 45 секунди, се проявило в 15:23:31 местно време. Епицентърът му бил на 25 км от перуанския бряг в Тихия океан. Магнитутът му бил от 7.9 до 8 по Рихтер и е показало интензитет от 8 по Маркали. Трусовете се усетили и в съседните държави - в Бразилия и Еквадор.

Северната стена на Невадо Хуаскаран, планина в провинция Юнгай, се дестабилизирала в резултат на земетресението и се получила лавина, която покрила градовете Юнгай и Ранрахирца в скални отломки, лед и сняг. 3000 фута широк и 1 миля дълга маса от лед и ледени скални отломки се откъснала от планината и изминала приблизително 11 мили докато стигне до Юнгай. Тя се движела със скорост по-висока от 100 мили в час и по пътя си събирала ледени отломки, скали и кал, като по времето, когато стигнала града, вече била 80 милиона кубични метра.

Ефекти от земетресението

Област от около 83 000 кв.км., разпростираща се от Анкаш и Ла Либертад била засегната от това сеизмично движение. Имало над 3 милиона засегнати хора. Около 74 194 загубили живота си, 25 600 изчезнали, а около 143 331 били ранени. Над милион хора загубили къщите си и поне 20 000 умрели сами под отломките. Земетресението нанесло огромни щети върху инраструктурата на региона и унищожило почти цялата комуникационна мрежа. Икономическите загуби били изчислени на над половин милиард долара. Всички основни съоръжения били отчасти или напълно унищожени. Над 80% от сградите в Чимботе, Каруаз и Рекуай били изравнени със земята. Най-засегнати били крайбрежните райони. Градове като Чимботе, Касма, Хуармей и Супе били най-засегнати, а Хуараз, Карас и Ая пострадали само отчасти. Хидроелектическият генератор в канйона Дел Пато бил разрушен от масивното наводнение на река Санта.

Природни Бедствия: Земетресението в Перу през 1970

Целият град Юнгай, потънал под снежни и ледни скални отломки, се смятa за национално гробище. В памет на загиналите в това земетресение, в Перу 31-ви май е обявен за ден на образованието, засягащо природните бедствия и ден за размисъл. Всяка година на този ден в училищата се провеждат учения как да се реагира при земетресение, тъй като в станалото тогава хиляди хора загубили живота си.

Макар в другите части на света да е имало земетресения с по-висок магнитуд, опустошението причинено от отломките и наводненията, предизвикани от това земетресение, го правят едно от най-големите унищожителни природни бедствия, случвали се някога.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати