sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Изчислиха точната възраст на Луната

Изчислиха точната възраст на Луната

Луна

Нови данни от изследване сочат, че единственият естествен спътник на Земята – Луната, се е сформирал 65 милиона години по-късно, отколкото показваха предишни изчисления.

При новото изчисление на възрастта на Луната учените са се базирали на нов метод на калкулация. Според учените Луната се е сформирала 95 милиона години след появата на Слънцето.

Екип от френски, американски и немски планетолози предполагат, че земният спътник се е появил след сблъсък на Земята с астероид, който по размери се е равнявал на съседната планета Марс.

След сблъсъка в космическото пространство са се изхвърлили отломки, от които се е образувала Луната.

Новоизчислената възраст на Луната оспорва точността на предишните изчисления, според които спътника се е образувал между 30-40 милиона години, след сформирането на Слънчевата система, която се появява преди около 4.6 милиарда години.

При новото изчисление учените са се базирала на 259 компютърни симулации върху еволюцията на Слънчевата система като диск от планети ембриони.

Програмата е симулирала сблъсъци и сливания на небесни тела, от които са се появили скалистите планети Венера, Марс, Земята и Меркурий.

Луната

Учените определят новия метод на изчисляване като геоложки часовник, който е първият, неразчитащ единствено на калкулацията, а и на интерпретацията на радиоактивния разпад при атомните ядра.

Неотдавна в рамките на програмата На живо в Космоса известният учен Стивън Хокинг обяви, че че хората ще обитават Луната след 50 години, а до 2100 година ще има човешки селища на Марс.

По думите на Хокинг, ако хората не успеят да колонизират и други небесни обекти в следващите десетилетия, ще са застрашени от изчезване.

За учения Земята представлява един остаряващ свят, който е заплашен от непрестанно увеличаващото се население и изчерпване на ресурсите.

Според Хокинг, за да оцелее човешкият вид е необходимо да се колонизират нови светове от Космоса.

Известният учен не се съмнява, че през следващото столетие човечеството ще осъществи нова космическа епоха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати