Откриха метод за изтриване на болезнените спомени

Болезнени спомени

Изследователи от американския университет Джон Хопкинс откриха метод, чрез който болезнените спомени на всеки един човек могат да бъдат изтрити само за 48 часа.

Според учените посттравматичното стресово разстройство, което води до опасен прием на медикаменти и което често е предизвикано от болезнени спомени, може да бъде излекувано чрез увеличаване на определени протеини от област на човешкия мозък.

За сега експериментите на американските специалисти са се провеждали единствено с лабораторни мишки, но крайните резултати от опитите са били наистина изумителни.

При опитите си учените са успели да изтрият болезнения спомен от силен звук, който предизвиквал голям страх при гризачите.

Опитни мишки

По време на изследването екипът на доктор Ричард Хъгарин, който е бил ръководител на проучването, създали страх на лабораторните мишки към определен звук.

След това американските специалисти са започнали да увеличават приема на калций-пропускливи белтъчини AMPARs и в резултат на това болезнените спомени на гризачите изчезнали след 48 часа.

Докладът на научния екип е публикуван в Science Express. Експертите заявяват, че новият метод ще е много полезен за хора, чийто живот е подвластен на неприятните спомени от миналото и на чувството са страх.

„Когато човек преживее травмиращо събитие, той си създава страхова памет, която може да продължи цял живот и да има инвалидизиращи ефект върху живота му", заявява доктор Хъгарин.

Стрес

Новият метод може да е много полезен и при създаването на лекарства срещу посттравматичното стресово разстройство.

Хъгарин допълва и че изтриването на травмиращите спомени от паметта ще изтрие и самата памет, тъй като допълнителният прием на нестабилните протеини влияе на нервните клетки.

Ако опитите с хора бъдат така успешни, както опитите с мишки, чрез новия метод за изтриване на болезнените спомени ще бъдат лекувани ветерани от войната, жертви на агресия и насилие.

Премахването на неприятните спомени ще помогне на хора с зависимости, които нерядко страдат от тежки психични разстройства.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
tanq i isus
tanq i isus
06.04.2015 21:18
i as ne razbrah
4
0
вд
вд
10.03.2015 16:09
Как си изтриват
0
0
dark pimk
dark pimk
23.04.2014 16:34
е в крайна сметка не разбрахме как се изтриват
13
0
Вив
Вив
05.04.2014 23:22
С времето сами се изтриват
3
13
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.04.2014 00:38
Ако има желаещи, аз ще съм първата!
4
0