Днес е Денят на лъжата

Днес е Денят на лъжата 1 април

На 1 април в много страни по света се отбелязва Денят на лъжата, хумора и шегата. Въпреки че днес не е официален празник, първият ден от април е много популярен.

Днес много от хора по света ще се шегуват и ще разказват измислени истории, за да се забавляват. Денят на лъжата се посреща в много държави, макар и не винаги да е на 1 април.

Началото на този празник може да се търси в древноримски фестивал, провеждан по традиция на 25 март в чест на Хилария, на който е било позволено да се лъже.

Според бостанския университетски преподавател Джоузеф Боскин обаче празникът на лъжата е възникнал в Константинопол, където византийският император е позволил на шута си да управлява страната само за един ден и този ден е бил именно 1 април.

Денят на лъжата е много популяризиран в Испания, където се е отбелязвал като Деня на невинните на 28 декември. Според католическата църква на този ден юдейският цар Ирод е заповядал всички новородени да бъдат избити, за да убие младенеца Исус, на когото било предсказано, че ще бъде новият цар.

Днес е Денят на лъжата

Чрез испанците този ден се е разпространил и в Мексико, и в Перу. На тази дата в Мексико не се дава нищо назаем, а в Перу е обичайно да видите хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи по гърбовете. Дори и медиите днес публикуват и излъчват лъжливи новини, като предизвикват хората сами да разберат коя новина е истина и коя не.

На 1 април в Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка е позволено да се правят шеги само до обяд, като човекът, който е бил излъган, се нарича Априлски глупчо.

Във Франция Първоаприлският ден на шегата се нарича Априлска риба и на този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на нечий гръб, за да се пошегуват.

Денят на лъжата - 1 април

В Шотландия Денят на лъжата е известен като деня на кукувицата, която е символ на глупостта. В тази страна е характерно да се шегуват, като залепят на някого табелка, на която пише Ритни ме отзад.

Въпреки че днешният ден се свързва с хумора и забавлението, германците и австрийците считат, че родените днес никога няма да имат късмет и ще бъдат нещастни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати