Откриха първия астероид с пръстени

Планета

Изненадани астрономи откриха първия астероид с пръстени в нашата Слънчева система. Необичайното небесно тяло се намира между планетите Сатурн и Уран.

Астероидът е изненадал специалистите по астрономия, защото до момента се смяташе, че малките небесни тела не могат да имат пръстени.

Астероидът е наречен Чарикло и е диаметър от 250 километра. Двата му пръстена са с големина от по 7 и 3 километра и се намират на 9-километрово разстояние един от друг.

Появата на подобен пръстените около астероида е пълна мистерия за учените, въпреки че според някои теории те са се появили след сблъсък на астероида с друго небесно тяло.

Космос

Учените смятат, че след време пръстените на новооткритото небесно тяло мога да се превърнат в нова луна. Това е едва петият обект в слънчевата система, за който се знае, че има пръстени, след Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

През последните години от НАСА организират и широко търсене на планети, подобни на Земята, с различни приспособления.

Последното средство на Американската космическа агенция е гигантски апарат, чийто външен вид наподобява слънчоглед, който ще помогне на учените да издирват и изучават т.нар. екзопланети.

Космически Обекти

Конструкцията на „слънчогледа“ е разработена от инженери на НАСА, но от космическата агенция не поясняват кога ще изпратят апарата в Космоса. Астрономите се надяват чрез новия апарат да изучат детайлно атмосферата около екзопланетите.

„Използването на гигантския слънчоглед ще блокира светлината, излъчвана от звездите, благодарение на което ще отпадне необходимостта от използването на голям телескоп“ – заяви астрофизикът Сара Сиджър.

Стойността на космическият апарат надхвърля 1 милиард долара, а целия проект се реализира в продължение на 3 години.

Най-сложно за специалистите ще се окаже разполагането на „слънчогледа“ в подходяща небесна точка, така че да не среща никакви проблеми при заснемането на небесните обекти.

По програмата е предвидено новият апарат на НАСА да заснеме 55 звезди и обектите около тях.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати