Откриха планета двойник на Земята, която може да е обитаема

Планета

Досега се предполагаше, че ако съществува планета, която може евентуално да има атмосферни условия, сходни със земните, то тя би се намирала извън Млечния път. Теориите се оказаха прави.

Небесното тяло с малко по-големи от размерите на Земята е засечено наскоро при изследването на данни от космическия телескоп Кеплер. Планетата се намира в обитаема зона – район, в който има достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може да има вода.

Тя орбитира около неидентифицирана звезда, която ѝ предоставя тези условия. Сходната за Земята планета все още не е получила своето наименование.

Откритието бе съобщено по време на конференция в Аризона, свикана на тема Търсенето на живот извън Слънчевата система, от астронома на НАСА Томас Баркли. На базата на снимките от телескопа Кеплер той твърди, че е открил нова звездна система. В нея влизат пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1. Сходната със Земята е най-външната планета в звездната система на Баркли.

Други планети

Здездите-джуджета с буква М отпред обозначават не толкова ярки небесни тела, с по-малки размери и по-слаби възможности от земното слънце. Поради тези фактори те са трудно забележими и не могат да бъдат видени с просто око.

В Галактиката тези наричани още червени джуджета са 70% от всички звездите. От друга страна земното слънце е G-джудже. Такива са едва 5 % от всички звезди.

До момента са открити много планети, подобни на Земята. Специфичното при безименната обитаема планета на Баркли е това, че тя е с най-близки размери до нашата планета.

Телескопът Кеплер е регистрирал почти 3000 планети извън нашата Слънчева система, които кандидатстват за двойници на Земята. За една пета от тях се смята, че са супер-Земи, тъй като са от 1.25 до 2 пъти по-големи от Земята. Колко от тях обаче реално могат да бъдат обитавани, тепърва е тема на разучаване.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
юлиян
юлиян
12.03.2015 21:34
Само дане открием нещо което нее трябвало да откриваме...
3
0
stoyan
stoyan
13.12.2014 12:37
и аз мисля че не сме сами в цялата вселена
6
0
Делчев
Делчев
08.04.2014 13:06
И да има подобна на нашата земя планета просто няма как да се използва от хората тъй като има загадка че никой не може да се измъкне от пределите на гравитацията на слънчевата система дори двата спътника пуснати от американците преди 30 год. и този с песента на Валя Балканска не са преодолели гравитацията на Сл. с-ма и са станали нейни изкуствени спътници така че има някой който ни е създал и се грижи за нас да не мислим да бягаме от нашата планета
10
2
Габриела
Габриела
05.04.2014 18:07
И аз мисля така, едва ли сме само ние.
6
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
27.03.2014 20:12
Независимо, дали е тази наскоро отклита планета или пък някоя друга, все накъде във Вселената има планети (и то не малко), които са сходни със земната атмосфера, повърхност и т.н. и съответно има възможност на тях да има живот.
10
0