Гигантски вирус се събуди след 30 000-годишен сън

Бактерия

Гигантски вирус, която поразява само едноклетъчни организми, се събуди за живот след близо 30 000 години в криосън в замръзналата почва на Сибир. Този уникален вирус не просто се събуди за живот – той буквално възкръсна.

Откритието е дело на екип от френски учени, ръководени от Жан-Мишел Клавери от Университета в Марсилия, Франция, които изследвали проби от лед, взет от 30 метра дълбочина. Пробата от замръзналата сибирска почва е била взета още през 2000-ата година, но сега за първи път е била изучена в лабораторни условия.

Френските специалисти взели части от замръзналата проба и я сложили заедно с амеби (едноклетъчни организми) в лабораторни съдове. След това зачакали и резултатът не закъснял. Обвивката на голяма част от амебите се разкъсала и микроорганизмите загинали. Оказало се, че това е в резултата на атаката на непознатия сибирски вирус.

Айсберг

Новооткритият вирус не е опасен за сложните организми, той не прилича на патогените, които атакуват човешките същества. Въпреки това, неговото съществуване е предупреждение, че глобалното затопляне води до разтопяване на хилядолетни ледникови покривки.

С тяхното разтопяване редица организми, вируси и бактерии, които в продължение на десетки хиляди години са били „погребани“ в леден ковчег, има опасност да възкръснат и да ни атакуват.

Лед

Учените не изключват възможността да се активират вируси, които за последно са заразявали Неандерталците, или вирусът на смъртоносна дребна шарка, за която се вярва, че е окончателно изчезнала преди няколко хилядолетия.

Размразяването на вечно замръзнали почви и откриването на територии, покрити с лед в продължения на хилядолетия, е сравнимо само с отварянето на кутията на Пандора.

Според авторът на откритието професор Клавери: “Откритите патогенни организми могат да бъдат, както съвсем обикновени бактерии, които лесно се унищожават от съвременните антибиотици, така и смъртоносни резистентни щамове или ужасни вируси. Новите патогени могат да се окажат потенциално опасни за човешкия вид, тъй като човешката имунна система няма да е в състояние да се справи с тях.

Вирус

Сравнението на откритието с кутията на Пандора не е случайност. През последните години генетиците са открили цял нов вид гигантски вируси, непознати до този момент. Новите вируси имат големината на бактерия, но им липсват характеристиките и механизма на пренасяне на заразата, които типичните бактерии притежават.

Техният произход остава загадка. Новооткритият вирус принадлежи към семейство Pithovirus. Вирусите от този вид имат едва 30 процента общи гени с организмите на Земята. Техните гени показват сходство от едва 11 процента с гените на познатите и изучени за момента вируси.

Вирусът, намерен в Сибир, наподобява на най-големите вируси в света – Пандоравирусите, като форма, но като механизъм се доближава повече до съвременните си събратя.

Лаборатория

Морският вирусолог от Университета в Британска Колумбия, Канада Къртис Сътъл не споделя тревогите на френските си колеги, откриватели на сибирския вирус. Според него вирусите съпътстват еволюцията на хората от самото ѝ начало.

„Ние се сблъскваме с милиони вируси във всекидневието си“, обяснава Сътъл, “докато плуваме в морето, поглъщаме милиарди вируси. Вдишваме вируси с всяка глътка въздух, която поемаме“.

Канадският специалист е категоричен, че дори и да се събудят вируси, в резултат на глобалното затопляне, те в никакъв случай няма да представляват опасност за човешкото здраве. По-голямото опасение на учения е опасността, от повишаване на морското равнище и нейният ефект върху жителите на крайбрежните зони, които ще останат под вода.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
баба яга
баба яга
12.03.2014 13:28
Ами разкопаните територии и извадени кости и т.н. находки не са ли обект на опасения за здравето и живота на хората?
11
0