Засне се невиждано досега разпадане на астероид

Астероид

Космическият телескоп Хъбъл засне невиждано и необяснимо до момента разпадане на астероид на няколко малки парчета. До момента няма данни за разпадането на други кометни ядра около Слънцето.

Заснетото от НАСА явление на разпадането на астероид P/2013 R3 до момента не е наблюдавано в астероидния пояс.

"Това е една скала. Да гледаме как се разпада пред очите ни е доста невероятно" – заяви ръководителят на космическото изследване Дейвид Джуит от Университета на Калифорния.

Астероидът P/2013 R3 е забелязан за първи път на 15 септември 2013 година. При наблюденията с телескоп от Мауна Кеа, Хавай на 1 октомври същата година са открити още три тела, които се движели до небесния обект.

Тези движещи се тела са накарали телескопа Хъбъл да се насочи към астероида. Чувствителните сензори на Хъбъл са заснели десет различни обекти, всеки с опашки прах, подобни на комета.

Астероиди

Четирите най-големи скални фрагменти били до 200 метра в радиус. Астероидът започва да се разпада в началото на миналата година, но най-новите снимки показват появата на нови парчета от него.

"Това е наистина странно за наблюдение. Никога не сме виждали нещо подобно преди. Разпадането може да има много различни причини, но благодарение на Хъбъл можем да определим по-точно процеса." - заяви Джесика Агарвал от Института Макс Планк.

Подобен феномен щеше да бъде невъзможен за наблюдение, ако астероидът се беше блъснал с друг астероид.

Специалистите изключват варианта астероидът да се е разпаднал заради затопляне на парите, защото се намира на 480 милиона километра разстояние от Слънцето.

Невъзможно е небесният обект да се е разпаднал в резултат на слънчевата светлина, която по принцип е причина скоростта на въртене да се увеличи бавно с течение на времето.

В крайна сметка съставните части на астероида бавно се разпръсват заради центробежната сила. Този т.нар. ефект YORP е бил обсъждан от учени в продължение на няколко години, но досега не е наблюдавано явление, което да го докаже.

Виж повече

Рейтинг

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари