sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вирус поразява безжичните мрежи

Вирус поразява безжичните мрежи

MarianaMariana
Джедай
3301121149
Компютър

Името на вирусите идва от латинската дума Virus, което в превод означава отрова. Съгласно дефиницията за вируси в Уикипедия те представляват микроскопични патогени, които проникват в живите клетки на организма и ги инфектират. С развитието на технологиите обаче се оказва, че вирусите атакуват не само клетките.

Изобретяването на компютрите и интернет доведе до появата на компютърните вируси. Но вече има нов вид вируси, който се разпространява мълниеносно, благодарение на съвременните технологии.

Интернет

Учени от Университета в Ливърпул са доказали, че благодарение на WiFi мрежите, компютърните вируси от ново поколение могат да се разпространяват с мълниеносна скорост. Явлението удивително напомня на грипна пандемия при хората.

Британските специалисти са симулирали атака от вирус, носещ името Хамелеон. Този вирус не само се придвижва изключително бързо между отделните компютри в домовете и офисите, но го прави почти незабелязано. Заразата идентифицира точките, при които WiFi достъпът е най-слабо защитен чрез криптиране и пароли.

За симулацията на вирусната атака специалистите по компютърни науки, електрическо инженерство и електроника са използвали виртуални модели на Белфаст и Лондон. Те са наблюдавали как компютърният вирус се пренася и са открили, че моделът му на разпространение е идентичен с този на грипния вирус.

Компютри

Хамелеон буквално се пренасял по въздуха, преминавайки през различните безжични мрежи, чрез точките за достъп (access points). Колкото по-гъсто населен е бил районът, толкова повече точки за достъп има в близост една до друга, толкова по-бързо вирусът се разпространява. Разпространението му в мрежи, които са свързани в радиус от 10-50 метра, е пандемично.

На практика когато вирусът атакува точката за достъп, той не влияе пряко върху начина ѝ на работа. Той просто събира и предава лична информация към всички останали потребители във въпросната мрежа. По този начин вирусът открива и други точки за достъп към които може да се свърже, обяснява професорът по мрежова безопасност Алън Маршал.

Технологии

Новият вирус Хамелеон е доста по-опасен от съществуващите до момента вируси, защото той успешно успява да се изплъзне от съществуващите в момента системи за засичане на вируси. Тези системи търсят вируси, които атакуват компютрите чрез интернет.

Но Хамелеон има различен механизъм. Той се намира само в безжичните мрежи. Когато мрежата е защитена от солидна парола или е криптирана, вирусът просто се пренася към отворените мрежи, намиращи се в близост.

Доскоро се смяташе, че съществуването на вирус, която атакува само WiFi мрежите, е невъзможно. Но експериментът на професор Маршъл и екипът му е доказал, че това не само е възможно, но е и изключително опасно, заради сравнително бързото разпространение на вируса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати