Американски учени излекуваха второ бебе от СПИН

Бебета

Американски учени от университета Джон Хопкинс дадоха специална пресконференция, на която обявиха, че са успели да излекуват бебе от СПИН. Съобщението е направено от специалиста по педиатрия д-р Дебора Персо, която е член на екипа, грижил се за серопозитивното бебе.

Детето е родено в Лос Анжелис, Калифорния през месец април 2013 година. Майка му е била носителка на смъртоносния вирус, но терапията по време на бременността ѝ не дала ефект. Непосредствено след раждането педиатрите установили, че новороденото момиченце също е носител на вируса на СПИН.

Спрямо него веднага е била приложена стандартната антиретровирусна терапия. Лечението срещу ХИВ вируса е започнало само четири часа след раждането и за радост на всички е дало резултат.

Педиатрите са щастливи да съобщят, че вече 9-месечното момиченце не е носител на вируса на СПИН. Всички направени тестове за ХИВ са отрицателни.

Бебе

Следи от вируса не са били открити в кръвта на детето. Въпреки отрицателните резултати момиченцето и до момента продължава да приема коктейл от три анти-хив медикаменти.

Учените смятат, че след време ще е безопасно да са спре техния прием, подобно на тригодишното дете от Мисисипи, което е първото в света дете излекувано от вируса на СПИН.

През 2010 година учените обявиха, че са успели да излекуват от СПИН новородено момиченце. Детето е родено в Мисисипи и неговата майка не е приемала анти-хив медикаменти, защото не е знаела, че е серопозитивна.

СПИН

Когато след раждането на бебето лекарите откриват вируса на СПИН в кръвта му, те веднага прилагат агресиввна анти-спин терапия още в първите 30 часа от появяването му на бял свят. Година след започването на антиретрувирусната терапия детето официално е обявено за излекувано от СПИН.

От раждането му до ден днешен са направени десетки тестове за носителство на ХИВ, които след успешната терапия са отрицателни. Преди две години окончателно е спряна цялата анти-спин терапия и в момента то е весело и здраво момиченце на 3 и половина години.

Учените по цял свят са обнадеждени от пробива на американските си колеги и се надяват благодарение на техния опит да спасят живота на десетки новородени с вируса на ХИВ. В момента в света има близо 35 милиона хора, които са заразени със смъртоносния вирус.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
баба яга
баба яга
08.03.2014 18:33
Дали няма да се прояви в неговото поколение? Искаме да знаем пове
че от Бог.
0
0