Днес почитаме мъчениците от Амория

Мъчениците от Амория

На 6 март българската православна църква почита 42-мата християни, загинали мъченически в град Амория. На днешния ден имен ден празнуват всички с имената Красимир или Красимира.

42-мата християни и военачалници от град Амория са били избити от мохамеданите през 840 година, като тези с по-висок военен пост са били подлагани на тежки изпитания.

С нахлуването си в християнския град мюсюлманите са настоявали гражданите да се отрекат от вярата си и да признаят вярата на Мохамед, като се помохамеданчат.

Военачалниците отказали, като заявили, че достойно ще приемат смъртта. Мюсюлманите ги измъчвали и убили. Тяхната съдба последвали и голяма част от жителите на град Амория, като тези, които останали живи, били отведени в робство.

Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия, бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил.

Християните се защитавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, но измежду жителите на града се намерил предател, който, очаквайки голяма награда, показал на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет.

Мъченици

След като 42-мата военачалници на града били заловени, император Теофил предложил на мюсюлманите паричен откуп за тях, но мохамеданите отказали.

Военачалниците всекидневно били принуждавани да се откажат от християнството и да приемат исляма, като врагът, освен че ги заплашвал, и ги изкушавал с новата вяра. Християните обаче запазили позицията си, заради което като наказание били посечени с меч.

На днешния ден църквата почита паметта на всички загинали християни в този ден, но канонизирани сред тях са войниците, които се оказали верни служители на Христа.

Днес имен ден празнуват хората, които носят имената Красимир и Красимира. Името е славянско и означава да украси света. В миналото децата са били кръщавани с тези имена, защото родителите им вярвали, че по този начин ги орисват на красота и мир.

Тези имена са събирателни за човешкия копнеж по спокоен и уютен живот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати