Природен феномен – пролетта дойде през февруари

Минзухари

За първи път в района на град Сандански цъфнаха дръвчетата в края на февруари. Местните хора казват, че никой от тях не помни такъв природен феномен да се е случвал в края на зимата.

По Главен път Е-79 могат да се видят цъфналите бадеми, кайсии и сливи. Още на влизане в град Кресна се забелязват разцъфналите овошки. На пролетната гледка се радват и в град Струмяни, но най-много цъфнали дръвчета има в град Сандански.

Една от служителките в оранжериите на село Струма разказва, че се е случвало овошките да цъфнат за втори път през годината в дните на късната есен, но за първи път се случва да цъфнат в края на февруари.

Според собственик на кресненско заведение дръвчетата са усетили топлите априлски температури и заради това са цъфнали по-рано от обикновено.

Цъфнали овошки

Белите цветове на дръвчетата, които са необикновен природен феномен за нашите географски ширини по това време на годината, могат да се наблюдават само до края на Кресненското дефиле.

В началото на тази седмица пролетните температури и слънчевото време накара и минзухарите във Варна да цъфнат. Цветята, които са символ на пролетта и на възраждащата се природа, разцъфтяха в края на зимата и зарадваха варненци.

Минзухарите в село Паталеница, Пазарджишко също се събудиха тези дни, изкушени от топлото време.

Кокичета

През последните няколко години сме свидетели на рязкото сменяне на сезоните зима и лято за сметка на пролетта, която обикновено преминаваше след няколко дни.

Тази година обаче природата ни лиши от снежна зима, която продължи едва няколко седмици, за да може да се порадваме на пролетта.

Най-явният свидетел за това беше първият щъркел, който долетя преди десет дни в санданското село Струма. Той е заел традиционното си място върху тополата в центъра на селото.

Топлият февруари примами и първият черен щъркел, който долетя преди една седмица в природния парк Русенски Лом.

Според синоптиците от БАН и през март ще се радваме на предимно топло време, като най-ниските температури ще бъдат от минус 8 до минус 3 градуса, а най-високите – от плюс 20 до плюс 25 градуса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Даниела
Даниела
01.08.2014 01:52
Земята се променя. Скоро сезоните ще са изменени! Някъде Ноември ще започва лятото. И от средата на Февруари до Април ще е пролет. Май и Август ще е есен, а Септември и Октомври зима... това го четох в една книга и се очакват тези промени да са официални в началото на 23 век.
0
0
Andreia
Andreia
21.04.2014 20:14
на 14 февруари в Кърджали цъфна абсолютно всичко в училище и в моя квартал...
0
0
Вера
Вера
02.03.2014 00:11
в Кърджали от няколко дни цъфти джанка а са се приготвили да цъфнат и кайсийте, освен това цъфнаха и жълтите храсти, който иначе цъфтят през май
2
0