Днес християните празнуват Месни Заговезни

Кокошка

В днешния неделен ден православните християни празнуват Месни Заговезни, които всяка година се честват винаги в неделя точно осем седмици преди Великден.

Месни Заговезни е първият празник, свързан с настъпващата пролет. Понеже Великден всяка година се пада на различен ден, празниците, свързани с Възкресение Христово, също се изменят всяка година.

За днешния празник се приготвя традиционна вечеря с месни ястия. Това е последния ден, в който е позволено да се яде месо, защото от утре месните ястия са забранени до Великден.

Наименованието на празника – Заговезни, произлиза от думата заговявам, което означава започвам да постя. Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни се нарича Сирница и се приема като подготовка за Великия пост.

Молитва

Сирни Заговезни тази година се пада на 18 февруари, така че Сирница официално започва от утре.

Православното християнство позволява по време на Сирница да се храним със сирене, мляко, други млечни продукти и яйца.

До Сирни Заговезни трябва да приключат всички венчавки, защото по време на Великденския пост сватбите са забранени.

На Месни Заговезни по традиция младите семейства трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, носейки им дарове от варена кокошка, обреден хляб, вино и торта.

Млечни продукти

На днешния ден цялото семейство се събира около масата, като традиционните ястия, които се приготвят, са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

В храмовете днес се четат текстове от Евангелието, припомнящи Страшния съд.

През седмицата на Сирница църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

Рейтинг

4
Общо 8 гласували
5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари