sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес е Голяма Задушница

Днес е Голяма Задушница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Голяма Задушница
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Тази събота се отбелязва Голяма Задушница преди Великия Великденски пост. Днес е ден за възпоменание на душите на починалите близки, като всички българи трябва да извършат помен за мъртвите.

За помена трябва да се приготви коливо - варено подсладено жито. Според българската традиция мъртвите трябва да бъдат почетени и с вино, и с домашен хляб.

Житото е символ на Възкресението, защото според думите на апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре, а виното е символ на Христовата кръв.

Поменът се извършва на гроба на починалия, в църквата и у дома. Свещениците четат пространен молебен за успокоение на душата на мъртвия от Евангелието и апостолските текстове.

Задушница е винаги в събота, защото според празничния цикъл православната църква определя събота като ден на покойниците.

Голяма Задушница винаги се отбелязва 8 седмици преди Великден, който тази година се пада на 19 април.

Варено жито

Днес хората, които имат починали близки, трябва да прелеят гробовете им с вино, да ги прекадят с тамян и след това да раздадат храна в тяхна памет.

Според народните вярвания на този ден душите на мъртвите слизат на Земята и посещават своя гроб, заради което живите им роднини трябва да им занесат хляб и вино.

На гроба трябва да бъде запалена и свещ, защото се смята, че светлината от нея ще осветяват пътя на покойниците.

Понеже на този ден не се яде месо, днешната Задушница е известна още и като Месопустна Задушница.

Това е Задушницата преди Великия Великденски пост и цяла седмица след нея до Сирни Заговезни ще се устройват игри и забавления, защото след това те ще бъдат забранени.

В Българския църковен календар има три важни Задушници - Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница. Освен тях паметта на мъртвите се почита и на Спасовден.

След Голяма Задушница започват пролетните празници в православния календар, като първият от тях е Месни Заговезни, който ще се празнува утре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Onia
Onia
28.02.2016 06:19
abe TAPANARI, koe dnes???? den godina?????? dnes na maika vi v putkata smradliva.
2
15