Белият сибирски тигър

бял тигър

Белият сибирски тигър е най-големият и най-редкият член на семейство котки. Той е най-голямата котка в света и тежи повече от 300 кг. Белият сибирски тигър е красиво, тихо и мощно създание. За съжаление обаче, днес съществуват само 50 сибирски тигри в Китай.

Белият сибирски тигър живее в студените и снежни смърчови гори в Източна Русия, а също и във всички зоологически градини по света. Той също живее и в тресавища и джунгли. Белият сибирски тигър ловува хора само в случаи, ако не може да улови друга плячка от природата.

тигър

Белият сибирски тигър е със сини или зелени очи. Той има уникална украска на гърба, която помага да бъде идентифициран. Ивиците, разположени по гърба му, служат за маскировка както през нощта, така и през деня. Тигрите притежават също и най-големите кучешки зъби в сравнение с всички останали ловуващи животни. Те имат мустаци, които са много чувствителни и по този начин им помагат да избягват сблъсъка със скали и дървета. Подобно на хората, тигрите са топлокръвни животни.

Храната на белите сибирски тигри се съставлява главно от елени, антилопи, диви животни, диви свине, маймуни и пауни. Обикновено белите сибирски тигри уловят едно от двадесет животни, които преследват. Те предимно ловуват през нощта, но ако се случи да ловуват през деня, пропълзяват изотзад на жертвата и след това я нападат със скок. След като уловят жертвата си, те прегризват нервната връзка на гръбначния й стълб, което води до безболезнена смърт на плячката.

Белите сибирски тигри напускат малките си, когато те станат на възраст от 18 месеца до 2 години. Те маркират своята територия чрез пръскане на урина и чесане в храсти и дървета. Ако в джунглата стане прекалено горещо, те се разхлаждат с плуване в язовири и водни дупки. Бялите сибирски тигри спят много кратко време. За езиците им е характерно, че имат малки шипове по тях. Тези шипове им помагат да сдъвчат своята плячка, не само месото, но и костите, зъбите и лапите на жертвата. Комуникацията на белите сибирски тигри помежду им, а и с други животни се осъществява чрез плюене, ръмжене, мъркане и озъбване.

Хората са най-големите врагове на белия сибирски тигър. Те ловуват тези животни за ценната им кожа, телесни части, а също и главата. Главата на тигъра е използвана като трофей или стенна закачалка, а частите от тялото са използвани в медицината.

Бялата сибирска тигрица носи бебетата си в продължение на 3 месеца и половина, тя дори ги придържа като ги захапва по врата, но това не е болезнено за тях, защото майката захапва само част от козината им.

За съжаление, белите сибирски тигри са застрашен животински вид както поради загубата на местообитанията си, така и поради факта, че са ловувани по различни причини.

Рейтинг

5 7
4 10
3 7
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
х
х
30.05.2011 13:35
Много са красиви.
0
0
ligav
ligav
14.02.2011 16:56
Много са яки.
0
0