НАСА откри люлееща се планета

Планета

Космическият телескоп на НАСА – Kepler, е успял да идентифицира уникална планета, която се върти около своята ос като пумпал и която се намира в съзвездието Лебед.

Новооткритата планета е наречена Kepler-413b и може да променя оста си на въртене до 30 градуса на всеки 11 години. За разлика от Земята, чиято ротационната прецесия е 23.5 градуса и се извършва на всеки 26 000 години.

Планетата се намира на 2300 светлинни години от Земята и преминава през много крайни вариации в сезонния си цикъл.

Телескоп

На всеки 66 дни Kepler-413b прави пълен кръг около 2 звезди-джуджета – червено и оранжево, като и тази орбита я прави много нестабилна.

НАСА посочва, че Kepler-413b няма подходящите условия на живот, поне не тези, на които хората сме свикнали.

Наблюденията показват, че отбитата ѝ е твърде близо до нейните звезди, което я прави прекалено гореща, за да има течна вода.

Освен това газовата маса на новооткритата планета надвишава 65 пъти тази на нашата планета, което означава, че Kepler-413b няма твърда повърхност.

Наскоро американски астрономи от Западна Вирджиния откриха в Космоса огромна река от водород, която се намира на 22 милиона светлинни години от Земята.

Центъра на тази ярка галактика също е разположен в съзвездието Лебед и тя беше наречена фойерверк, защото ражда много нови звезди.

Образуване на звезди

Учените все още не могат да си обяснят присъствието на водорода, но някои специалисти предполагат, че галактиката изсмуква химичния елемент от други галактики.

Това подкрепя теорията, че по-големи галактики могат да получат постоянен приток на студен водород, изсмуквайки го от съседни галактики с по-малка маса.

Екипът, който направи откритието, смята, че водородният газ стимулира активното звездообразуване във въпросната зона.

Астрономите поясниха, че става въпрос за водороден газ от междугалактичното пространство, който не е бил загрят до екстремни температури от раждане на звезда в галактика или свръхнова.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати