Зареждаме телефоните си със захарни батерии

захарна батерия

Учени от Политехническия университет в щата Вирджиния разработиха уникална технологична джаджа – батерия, работеща със захар. Тя се отличава с огромен енергиен заряд. Съвсем скоро тя може да измести изцяло конвенционалните батерии с източници на ток, тъй като не само са по-евтини, но могат да се презареждат и са биоразградими.

Батериите са един от най-важните компоненти на съвременните мобилни устройства. Именно поради тази причина много учени експериментират с нови технологии, които да подобрят възможностите им.

Непрестанното развитие на технологиите, както и техния огромен потенциал за оптимизация, е причината за много интересни иновации през последните години. Тази тенденция със сигурност ще продължи със стабилни темпове и за в бъдеще.

Захарната батерия е открита и изпробвана още преди години. Новото в случая е, че учените са направили захарна батерия с уникална по плътността на енергийния си заряд, който ѝ позволява да работи по-дълго от досегашните разработки от този тип.

Мобилни устройства

Около три години ще са нужни, докато новата батерия бъде въведена в някои клетъчни телефони, таблети, видеоигри и още много други електронни устройства, нуждаещи се от захранване, независимо от електрическата мрежа.

Идеята за производство на батерия от захар дошла от факта, че захарта е един от най-добрите източници на енергия в природата. В същото време тя не вреди на околната среда за разлика от токсичните субстанции, които стандартно се използват за направата на батерии.

В случая с новата захарна батерия става дума за малтодекстрин - полизахарид, произведен чрез частична хидролиза на нишесте. Той не е избухлив или възпламеним и притежава внушителен енергиен капацитет. Презареждането на новата батерия ще става по начин, подобен да пълненето на главата на принтера с мастило.

Проектът за създаването на захарна батерия сам по себе си представлява много интересно съчетание между ниска цена, висока производителност и екологичност, като тепърва ще се види как ще се развива той за в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати