Настъпва Китайската нова година

Година на дървения кон

На 31 януари настъпва Китайската нова година, която се определя спрямо лунния календар. Според източното летоброене 2014 година ще е покровителствана от Дървения кон.

Китайската нова година е най-големия празник за будистите. Нарича се още Чун Дзие или Празникът на пролетта. За този ден са характерни шумните тържества и пълните трапези.

Китайските новогодишни традиции, свързани с посрещането на тяхната нова година, произлизат от легендите за жестокото чудовище Ниан, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете на хората.

Според преданието веднъж един старец се появил в село, което очаквало да бъде нападнато от чудовището, и посъветвал селяните да поставят червени знамена по прозорците и вратите си.

Китайски хороскоп

Влизайки в селото, Ниан се уплашил от яркия цвят, който се показвал отвсякъде, и оттогава спрял да се появява.

Ниан от китайски означава година, а и до днес китайците празнуват Нова година, като украсяват домовете си с червено, за да се предпазят от зли сили.

Според древната китайска традиция никой член не семейството не бива да излиза от дома след вечеря, защото по този начин късметът ще избяга.

До другия ден всички светлини трябва да останат запалени, а на децата да се раздадат пари в червени пликове.

От 31 януари 2014 година започва годината на Дървения кон. За Коня се смята, че тази година ще покровителства всички пътешественици, като им донесе късмет и благополучие.

Дървен кон

Конят е едно от най-почитаните животни сред китайците, защото скоростното му движение напомня на целенасоченото достигане до някаква цел.

През 2014 година водещи символи ще бъдат конят и дървото. Конят символизира благородство и лидерство, свързва се с победата и състезанието, а дървото - с топлината и любовта.

През годината на Дървения кон се увеличават шансовете да откриете любовта, а ако вече имате половинка до себе си, ще задълбочите връзката си, но ако изневерявате, късметът няма да е на ваша страна.

Смята се, че през 2014-та успехът ще идва бързо, но и провалът няма да се забави, ако изпуснем юздите.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати