В съседна галактика се взриви свръхнова

Свръхнова

Галактиката M82 Цигара, която се намира на 12 милиона светлинни години от Земята, беше разтърсена от мощен взрив на свръхнова.

Подобно събитие не се е случвало от 1987 г., когато свръхнова се взриви в Големия Магеланов облак, който се намира на 168 000 светлинни години от Земята, а избухването на звездата е можело да се наблюдава и с невъоръжено око.

Астрономите от обсерваторията на Апачи-Пойнт в САЩ са успели да получат спектъра на новия ярък обект в галактиката, който е разположен в съзвездието Голямата мечка.

Специалистите са го класифицирали като свръхнова от клас Ia, които възникват в системи от бяло джудже и червен гигант.

Галактика

При тези системи е характерно едната от звездите да изсмуква от масата на другата, докато не набере достатъчно за колапс и взрив.

Според оценките на учените обвивката на свръхновата сега се разширява със скорост около 20 000 километра в секунда, а яркостта ѝ продължава да расте, като се очаква тя да достигне максимума на блясъка си след около 2 седмици.

Последното избухване на свръхнова в нашата галактика е преди около 400 години.

Преди няколко дни международен екип от астрономи обяви, че са открили нов тип хипер-скоростни звезди, които се движат толкова бързо, че е възможно да напуснат Млечния път.

Откритите звезди са самотни слънца, които по размер се равняват на нашето Слънце.

Звезда

„Оригиналните хипер-скоростни звезди бяха големи сини слънца, които вероятно произхождат от центъра на галактиката.

Новооткритите звезди са сравнително малки – приблизително с размера на Слънцето, и изненадващото е, че нито една от тях изглежда не произхожда от центъра.“ – заяви Лаурен Паладино.

Паладино направила откритието, докато картографирала Млечния път, като част от инициативата SDSS, който цели да преброи звездите, които покриват една четвърт от небето.

Паладино била изненадана, защото обикновено звездите-бегълци биват „изхвърлени“ от галактиката от супер-масивната черна дупка в нейния център.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати