Бактерии-мутанти се множат в пречиствателни станции

Бактерии

Супер-бактерии не само оцеляват след процеса на обработка, но се размножават и предават опасния си „товар“. Това са установили тестове, проведени в две станции за пречистване на отпадни води в Северен Китай.

Педро Алварез от Университета Райс е ръководил проучването. Той посочва, че във вода, третирана с хлор, са открити организми, носители на гена NDM-1.

Той ги прави устойчиви на антибиотици. Това е изключително притеснително, тъй като реално не съществува антибиотик, който може да ги убие.

До проверката и установените резултати се стигнало, след като швед се заразил в Ню Делхи, Индия. Постепенно става ясно, че все повече туристи, придвижващи се по горното течение на Ганг, получават инфекции, които не могат да бъдат третирани и лекувани.

Функцията на пречиствателните станции е именно да премахват всички болестотворни агенти от отпадните води. Оказва се обаче че вместо това някои организми използват тази среда за своето развитие. Те се хранят с отпадъци и по този начин процъфтяват. От всяка бактерия, която влизала там, излизали по 4-5.

Доктор

Резистентните на антибиотично лечение бактерии предизвикват силна тревога, тъй като стават все повече, а арсеналът от медикаменти за тяхното лечение е все по-ограничен.

В същото време генът NDM-1 е способен да превърне често срещани бактерии, като E. coli в супер-организми, които не могат да бъдат третирани дори с най-мощните антибиотици.

Проучването установило, че резистентните микроби, преминали обработка в пречиствателна станция, могат да предават гена NDM-1 дори на най-безобидни бактерии.

Реално, те прехвърлят генетичния материал, обуславящ антибиотичната резистентност, на бактерии, които живеят в локалната среда.

По този начин те не само се размножават в пречиствателните станции, но предават и разпространяват тази антибиотичната резистентност буквално навсякъде около нас.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати