Глобалното затопляне прави хора и животни джуджета?

Глобалното затопляне прави хора и животни джуджета?

Глобално затопляне

Ново изследване показва, че размерът на тялото при бозайниците е намалял значително по време на поне две предишни глобални затопляния. Учени от Университета на Мичиган предполагат, че подобно развитие ще настъпи вследствие и на причиненото от човека глобално затопляне. Според данни глобално затопляне на два пъти е „смалило“ бозайниците.

Реално фактът, че през период на затопляне преди 55 милиона години (Температурен максимум Пелеоцен-Еоцен) приматите и групи животни, като конете и елените са станали много по малки, е известен от години.

Днес палеонтологът Филип Джинджерич и колегите му са открили сведения за същото явление по време на по-краткотрайно затопляне, настъпило 2 милиона години по-късно.

Жиовтни

Учените са уверени в това свое откритие, тъй като това вече се е случвало не един, а два пъти. Те ясно виждат причина и следствие и че един интересен резултат от глобалното затопляне в миналото е значително намаляване размера на тялото при бозайниците.

През периода Пелеоцен-Еоцен температурният максимум е продължил 160 000 години. Глобалните температури в този период са се повишили с между 5 и 8 градуса по Целзий. Второто затопляне, регистрирано от учените, било по-кратко – от 80 000 до 100 000 години. Тогава температурите се покачили с близо 3 градуса по Целзий.

От платото Бигхорн Бейсин са събрани фосили на зъби и челюсти от примати и копитни бозайници, живели по това време. Те са използвани, за да се направи оценка за телесния размер на съответните екземпляри.

Човек

Резултатите показали, че бозайниците станали по-малки в изследвания от тях период, макар и не дотолкова, колкото в температурния максимум Пелеоцен-Еоцен.

Установено е, че телесният размер на вид предшественик на коня например е спаднал с 19%. При голямото предишно затопляне този показател бил 30%.

Учените смятат, че изследването им ще е от особено значение предвид сегашното глобално затопляне. Установената взаимовръзка между размера на тялото при бозайниците и причиненото от глобалното затопляне в геологичното минало ще помогне да се предвидят екологични промени, настъпващи в резултат от сегашното изменение в климата на Земята.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
mihala
mihala
20.02.2014 09:26
А защо да не е изменението в положението на земята?!?...
0
0
az bozainika
az bozainika
19.02.2014 15:34
глупости на тръкалета
0
1