Гигантски Гранд каньон лежи под Антарктида

Антарктида

Изследователи от Великобритания откриха гигантска падина в ледовете под Антарктида. Тя е по-дълбока от Гранд Каньон.

Геологичното образувание било забелязано от учените, докато картографирали субглациалната планинска верига Елсуърт, скрита под няколко километра лед.

Последвало теренно проучване с радар, проникващ под масивната ледена покривка, събиране с помощта на самолет информация и проучване и отчитане на сателитните данни.

Регионът е проучван три сезона. Той се намира в западна Антарктида. Там се открива гигантската долина, чиято дълбочина достига 3 километра. По дължина тя се простира на повече от 300 километра, а ширината и на места достига до 25 километра. Има и участъци, при които падината е на 2000 метра под морското ниво.

Учените смятат, че откритието на тази гигантска падина и описването на околния планински пейзаж е въпрос на късмет и изключително щастливо стечение на обстоятелствата.

Допреди него те събрали данни от радарното сондиране на леда от двата края на тази огромна скрита долина, но без да имат точна информация за това какво се крие помежду им.

Те използвали сателитни данни за да попълнят празнините, защото въпреки че е скрита под няколко километра лед, тази долина е толкова огромна, че се вижда от Космоса.

Ледове на Антарктида

Издълбани в скалата преди милиони години от ледено поле, гигантската падина и древната планина са сходни с тези в днешния Антарктически полуостров.

Получените данни дават яснота за големината, дебелината и движението на древното ледено образувание. Това е поредното доказателство колко малко всъщност знаем за повърхността на собствената си планета.

За това какво се крие под ледовете на Антарктида от години се носят всевъзможни легенди. Някои смятат, че там е входът към подземния свят или към недрата на Земята. Легендата гласи, че отворът е разположен в планината.

Такъв отвор всъщност реално се вижда на сателитните снимки. Малко по-нататък има обект, който много любители дефинират като заледена летяща чиния.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати