Днес отбелязваме Евтимовден - Петльовден

Днес отбелязваме Евтимовден - Петльовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия.

В народната обредност на днешния Евтимовден - Петльовден се отбелязва като символ на плодовитостта на момчетата. В различните български райони денят е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден.

Според обичая на този ден се коли черно петле във всяка къща, където има момче. Кръвта от петела трябва да пръсне по вратата на дома, около нея или по оградата. Освен това с кръвта трябва да се направи кръст върху вратата за предпазване от болести и да се нарисува кръст върху челото на момчето, за да е здраво.

Тази традиция е свързана с легендата за цар Ирод, който заповядал да убият всички мъжки деца, за да умре и Христос.

Петльовден

В друга история обаче се смята, че заколването на петел по българските земи на Петльовден е възникнало от времената на турско робство. Тогава българите, в чиито къщи е имало момчета, колили птицата и разпръсквали кръвта ѝ около къщата, за да не взимат децата им за еничари.

Така, когато турците минавали около българските къщи и виждали кръвта, са мислели, че вече са взели детето от този дом.

На днешния ден православната църква почита паметта на търновския патриарх Евтимий.

Свети Евтимий Търновски е средновековен духовник и книжовник, който е известен в българската история като последния патриарх на Второто българско царство.

От гръцки името Евтим означава благодушен.

Евтимовден - Петльовден

Патриарх Евтимий е църковен глава през най-тежкото за българите време – падането под турско робство.

След като убили голяма част от семействата на болярите, завоевателите извели Патриарх Евтимий пред градските стени, за да бъде посечен пред очите на хилядното население.

Духовният водач благословил насъбралите се хора и коленичил с наведена глава, но когато палачът вдигнал брадвата, за да го убие, ръката му се вкаменила.

След това смъртното наказание е било отменено и патриархът е бил заточен според непълните сведения в Бачковския манастир, където починал на 74-годишна възраст.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати