Шествековен кръст откриха в Сандански

Кръст в Сандански

Директорът на Археологическия музей в град Сандански Владимир Петков и Стефан Александров от НАИМ - София, които стоят начело на археологическа група в курортния град, намериха шествековен кръст.

Уникалната археологическа находка е намерена, докато археолозите са работели на терен по проекта „Археологически парк Сандански.”

Масивният бронзов кръст е открит в изкоп, предвиден за построяване на отводнителен зид, в близост до Баптистерия.

Разкопки

Височината на находката е 54 сантиметра, ширината - 30 сантиметра, а дебелината му е 3 милиметра.

От Туристическия информационен център съобщиха още, че кръстът завършва в долния край с четвъртит шип и е бил набит в дървен прът, изграждайки жезъл, с който са започвали литийни шествия, начело с тогавашния епископ.

Шест-вековната находка е оформена с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в други археологическите обекти.

От окръжностите се разбира, че кръстът е принадлежал на Солунския екзархат, който през VII век се намирал под юрисдикцията на римския папа.

До сега подобни кръстове бяха намирани само на територията на Солун и София.

Уникална археологическа находка беше направена преди време край Калиакра, когато археолозите намериха пръстен-убиец в къщата-музей „Иларион Макариополски".

Пръстен-убиец

Пръстенът има специална кухина за скриване на отрова от XIV век.

Тези дни кметът на град Каварна Цонко Цонев занесе кръстът в град Елена, където любителите на археологически находки могат да го видят.

Освен пръстенът на археологическата изложба могат да бъдат видени и напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, както и накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението с редица царства, републики, градове-държави.

Експонатите потвърждават, че през Средновековието Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, както и изключителен култов център.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати