Опасен астероид се е насочил към Земята

Астероид

Руски учени откриха астероид, който се намира на 1.7 милиона километра от Земята, и според тях представлява заплаха за нея, след като премине през 2032 г. покрай планетата ни.

Съществуването на астероида беше потвърдено от няколко обсерватории в Италия, Великобритания и Испания.

Елиптичната му орбита може да го доведе още по-близо до Земята - на разстояние от около 500 хиляди километра, или малко повече от разстоянието между нашата планета и Луната.

Диаметърът на небесното тяло е 650 метра, което го прави сходен с метеорита, който падна край Челябинск и в резултата на негова експлозия бяха ранени 1500 души.

Астероиди

Размерът на каменния къс 410 метра и се движи към Земята с близо 10 километра в секунда или 360 хиляди километра в час.

Астероидът е получил индекс 2013 TV135 и е отнесен към класа потенциално опасни обекти.

Според изчисленията на НАСА обаче вероятността от сблъсък със Земята е едно на 63 000. Ако това все пак се случи, астероидът ще се блъсне в Земята със сила, равна на 2500 атомни бомби. Но според НАСА шансът той да пропусне орбитата на Земята е почти 100%.

Сблъсък с астероид

По Торинската скала за опасността от астероиди той може да получи клас 1 – минимален ранг.

Българските учени от "Звездно общество - А79" също наблюдават опасния астероид и наблюденията им могат да дадат точна информация за движението на небесното тяло.

Зачестяващите преминавания на астероиди край Земята имат своето научно обяснение, което наскоро беше оповестено. Оказа се, че вероятността за сблъсък на астероид с нашата планета е най-голям през периода август до октомври.

Космическите агенции, включително НАСА, непрекъснато следят за космически обекти, които могат да представляват опасност за Земята.

Миналата година покрай Земята само на 27 700 километра премина астероид с размерите на плувен басейн. Тава беше най-близкият небесен обект, който се размина със Земята.

Рейтинг

4
Общо 9 гласували
5 5
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

kaka
kaka
02.04.2015 22:31
Yay zvu4i kato po filmite no vse pak e realno i napalno vazmojno
3
0