Доказано! Четенето на книги променя мозъка

Четене

В днешно време книгите остават на все по-заден план, заменени от всякакви джаджи, като таблети, лаптопи, смартфони и пр. Това се отнася особено за подрастващото поколение, за което е хиляди пъти по-лесно, а и по-приятно, да гледат филм, който е създаден по книга, отколкото да прочетат книга, по която има направен филм.

А всъщност книгите са истинско богатство и това не е просто клише, а самата истина. Нищо не може да се сравни (пък било това и изключително качествен филм) с историите написани от някой добър разказвач.

Съпреживяването на цялата история, любопитството и желанието да разбереш какво се случва по-нататък, удоволствието да отдадеш един ден само на хубава книга – това трябва да бъде изпитано, защото всъщност е трудно да се обясни.

Всяка прочетена книга може да ни промени и всъщност ни променя и ако до този момент, това беше само догадка, то вече е доказан факт. На страниците на вестник „Дейли Мейл“ е публикувана статия, която се позовава на изследване на учени, според което четенето на романи променя мозъка на хората.

Изводите са направени от специалисти от университета Емъри, Атланта, щата Джорджия. Те са установили, че една наистина вълнуваща история, която четем променя мозъчната ни активност, така все едно действително сме преживели историята.

Четене на Книги

В експеримента участие са взели 21 студенти, на които е дадена книгата „Помпей“ на Робърт Харис. Участниците в проучването чели книгата в продължение на 19 дни.

През цялото това време мозъчната им активност била внимателно наблюдавана с помощта на апаратура. В края на експеримента студентите били препитани за различни факти от романа, за да са сигурни учените, че действително са го прочели.

Резултатите от изследването сочат, че по време на четене се задействат онези функции в мозъка, които свързват мисълта и действието, тоест – нещо подобно на желанието за тичане, което човек започва да изпитва, когато си помисли за тичането.

Проучванията на специалистите няма да спрат до тук – сега започват изследвания, чрез които учените ще могат да разберат колко дълго се задържа и трае този ефект.

Виж повече

Рейтинг

5 19
4 4
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Персей
Персей
08.03.2014 14:15
Четенето на книги наистина е богатство. Освен че обогатява речника ти, променя самия теб. Кара те да мислиш. А това е нещо изключително вярно, защото в днешно време сме станали толкова мързеливи, че ни коства много усилие дори да мислим.
Жалко. Много жалко за човечеството.
5
0
Галина
Галина
24.02.2014 08:41
Имам операция на окото от 2 години и от тогава не съм чела книга-само малки статии . Страдам, тъгувам по времето когато можех да изпитам този "кеф". Наистина възможността ти сам да избереш лицето на главния герой е несравнимо. Четете мили хора докато можете ! Не знаете какво изпускате....ох!
5
0
МИШО
МИШО
16.01.2014 09:42
Четенето на книги е велико удоволствие!Когато четеш даден текст, ти си представяш описанието с твоите мозъчни клетки, твоя начин за възприемане на околният свят, твоята представа за моравата, шумът на реката/морето/,красотата на противоположният пол, и всичко останало. Особено, ако си заел любимата си поза:по гръб, с две възглавници под главата, до момента, когато книгата започне да се наклонява или очите да се затварят. Това е опиянение! Могат да го разберат тези, които са го изпитали!
24
0
косара
косара
15.01.2014 23:07
Правилно сте измисли това, за да накарате всички да четат! Иначе народът изглупява все повече, улисан само в забавления, без книги.
15
0
no name
no name
15.01.2014 12:28
Много е хубаво да почетеш някоя книжка, действа успокояващо, откъсва те за малко от всичко,а и не е като филма да свърши за час.
11
0
Фея
Фея
14.01.2014 14:57
Много правилно!:)
6
0