Откриха чудотворна икона чрез пророчески сън

Чудотворна икона

Древна икона на Света Богородица беше открита, зазидана в основите на Лопушанския манастир Свети Йоан Предтеча, благодарение на пророческия сън на силно вярващата християнка Мария от София.

Около Нова година жената е сънувала, че в новите основи на Лопушанския манастир, които са изградени след 1850 г., е скрита чудотворна икона.

Мария се обадила в християнския храм и посочила точното място, където според нея е скрита иконата.

След като братството на манастира е отворило посоченото място в една от стените на храма, са останали изумени от откриването на една сравнително добре запазена икона на Света Богородица.

Лопушански манастир

Лопушанският манастир „Свети Йоан Предтеча“ е издигнат през 900 г., но по време на Чипровското въстание през 1688 г. манастирът е опожарен и унищожен, а през 1850 г. е бил възстановен отново.

Материята, в която иконата е била увита, е почти разрушена, което показва характера на тленността според епископ Сионий, за разлика от иконата, която е съхранена и няма никакви наранявания по повърхността си.

Иконата е покрита със сребърни обкови, което също говори за нейното специално предназначение, тъй като обкови са се поставяли само на чудотворните християнски предмети, за да засвидетелства за необикновена сила.

Гърбът на иконата е обгорял, което навежда на мисълта, че светинята е била част от храма преди въстанието, след чието потушаване манастирът е изгорял.

Библия

Върху гърба са изобразени типичните християнски символи като финиковата палма и кипариса.

Предстои специалисти да изследват находката и да определят възрастта ѝ, както и да направят необходимата консервация на иконата.

Жената, сънувала иконата, казва, че получила повеля тя да бъде поставена в центъра на храма, за да могат хиляди вярващи да се докоснат до нейната сила.

Желанието на свещениците от манастира е иконата да не бъде реставрирана, а да запази вида, в който е открита.

Иконата ще остане в Лопушанския манастир, където ще бъде достъпна за всички вярващи, желаещи да я видят.

Рейтинг

4.2
Общо 13 гласували
5 5
4 6
3 2
2 0
1 0

Коментари (1)

niakoisi
niakoisi
17.03.2014 22:14
Забележете, жената сънувала местонахождението на иконата се казва Мария-няма нищо случайно...
1
0

Водещи от категорията